Vojvođanski IKT klaster: Dobar signal za IT sektor u Srbiji 2021.

Biznis 03. mar. 202111:092 komentara
Podeli:
IT, kompjuter
Izvor: N1

Izvoz kompjuterskih usluga iz Srbije u 2020. godini iznosio je 1,37 milijardi evra, što je za 4,4 odsto više nego u 2019. godini, saopštio je danas Vojvodjanski IKT klaster pozivajući se na podatake Narodne banke Srbije.

Izvoz kompjuterskih usluga u decembru 2020. bio je, kako se ističe,  za trećinu veći nego godinu dana ranije.

„Ovo nije rezultat na koji smo navikli proteklih godina kada je izvoz IT usluga rastao prosečnom stopom iznad 25 odsto, ali pandemija je učinila svoje. Januar i februar prošle godine su pokazali nastavak dugogodišnjeg trenda, no sa izbijanjem pandemije je došlo i do značajnog pada“, navodi se u saopštenju klastera koji okuplja najbolje domaće kompanije iz sektora informacionih tehnologija koje zapošljavaju više od 3.500 stručnjaka.

Ukazano je da su IT kompanije u Srbiji uspele da od marta 2020. godine, kada je registrovan pad prihoda i broja projekata, očuvaju likvidnost i ljudske resurse „što je u datim okolnostima fantastičan podvig“.

„U poslednjem kvartalu ponovo je zabeležen uspon, da bi kraj 2020. godine doneo rast od iznad 30 odsto u poredjenju sa decembrom prethodne godine“, piše u saopštenju i dodaje da oko 20.000 IT stručnjaka stoje iza ovog uspeha.

Komentari

Vaš komentar