Vlada Srbije usvojila Strategiju razvoja startap ekosistema

Biznis 09. dec 202119:382 komentara
Podeli:
Izvor: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Strategiju razvoja startap ekosistema za period od 2021. do 2025. godine, čiji je cilj da podrži i unapređenje startap preduzetničkih kapaciteta kroz obrazovne programe, saopšteno je iz Vlade.

Kako se navodi, Srbija ima između 800 i 1.200 aktivnih startapa koji će privlačiti kvalitetne kadrove i investitore iz Srbije i sveta i dodatno podstaći razvoj i podršku startap idejama.

Strategija je doneta na inicijativu predsednice Vlade Ane Brnabić i Inicijative Digitalna Srbija.

Tim dokumentom je predviđemo uvođenje sadržaja o startap preduzetništvu na svim nivoima obrazovanja, kao i unapređenje infrastrukturne i programske podrške startapovima, naročito podršku startapovima u ranoj fazi razvoja, kao i unapređenje mehanizama finansiranja startapa – pre svega podsticanje razvoja tržišta preduzetničkog kapitala.

Jedan od ciljeva dokumenta je i unapređenje uslova za poslovanje i unapređenje poreskog okvira za poslovanje startapa, kao i podizanje kompetencija zaposlenih u javnoj upravi za kreiranje i implementaciju mera u oblasti startap ekosistema.

Taj cilj obuhvata i primenu GovTech programa kroz koje se država pojavljuje kao prvi korisnik inovativnih rešenja.

Članovi vlade usvojili su izmenjenu i dopunjenu Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica kojom se određuju količine pakovanja ovih namirnica, u cilju zaštite životnog standarda građana.

Dopunjenom Uredbom određeno je ograničenje cena na: šećer kristal u pakovanju od jednog kilograma, brašno tip T-400 glatko u pakovanju do pet kilograma uključujući i pet kilograma, brašno tip T-500, takođe u pakovanju do pet kilograma, uključujući i pet kilograma, jestivo suncokretovo ulje u pakovanju od jednog litra, svinjsko meso – but, kao i UHT mleko sa 2,8 procenata mlečne masti u pakovanju od jednog litra.

Vlada je obrazovala Komisiju za predlaganje projekata iz oblasti zaštite životne sredine za region Zapadna Srbija, u okviru Programa Zelena Agenda, koja će vršiti odabir kandidovanih projekata za realizaciju u regionu Zapadne Srbije.

Komisija, koju će činiti predstavnici organa državne uprave i građani ovog regiona, na osnovu iskazanih potreba, selekcijom i odabirom projekata sačinjavaće predlog liste projekata koji će se finansirati sredstvima iz Programa Zelena Agenda.

Komentari

Vaš komentar