Vlada Radoviću retroaktivno produžila vd mandat na rok koji je već istekao

Biznis 19. apr. 202113:07 > 14:215 komentara
Podeli:
filip radović
Izvor: N1

Da Vlada Srbije, umesto da raspiše konkurs za izbor direktora agencije čiji je osnivač država, postavlja i produžava mandate raznim "vršiocima dužnosti" - nije tajna. Ali, retko se dešava da se nekom v.d. direktoru status produži retroaktivno i to na rok koji je već- istekao.

„Postavlja se Filip Radović za vršioca dužnosti direktora Agencije za zaštitu životne sredine u Ministarstvu zaštite životne sredine od 9. oktobra 2020. godine, na tri meseca“.

Ova informacija o kadrovskim rešenjima koje je usvojila Vlada Srbije ne bi, sama po sebi, bila sporna da nije reč o sednici održanoj 15. aprila 2021. godine.

Izvor : Vlada Srbije

 

Vlada je time u petak, kada je ova odluka objavljena u Službenom glasniku, na čelo Agencije za zaštitu životne sredine postavila tadašnjeg v.d. direktora – retroaktivno. I to čak šest meseci unazad, sa „rokom trajanja“ funkcije  koji je već istrekao – pre tri meseca.

U samoj Agenciji i informacijama koje objavljuje na svojoj internet stranici, Radović se i dalje navodi kao direktor Agencije za zaštitu životne sredine.

U žižu javnosti Filip Radović je dospeo jesenas, prilikom otkaza ugovora o radu Milenku Jovanoviću, koji je radio kao načelnik za pitanja kvaliteta vazduha. On je ukazivao da je otkaz dobio zato što se suprotstavio odluci direktora da se bez odobrenja stručnjaka menjaju –  tačnije ublažavaju – kriterijumi za ocenjivanje kvaliteta vazduha. Agencija je rešenje o njegovom otkazu objavila na sajtu navodeći da je zaposleni otpušten zbog toga što „nije obezbedio adekvatno održavanje većine mernih stanica, koje su zbog toga nedopustivo zapuštene“, što je Jovanović negirao.

Jovanović je otkaz dobio sredinom novembra 2020. godine u vreme kada Radović nije imao status v.d. direktora. Radović je, inače, u v.d. statusu već osmu godinu.

Viši sud u Beogradu naložio je Agenciji za zaštitu životne sredine da Jovanovića vrati na posao, do okončanja sudskog postupka.

 

Komentari

Vaš komentar