Vlada Srbije: Postignut dogovor sa frilenserima

Biznis 21. apr 202119:24 > 20:2262 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Vlada Srbije saopštila je da je postigla dogovor sa predstavnicima Udruženja frilensera i Udruženja radnika na internetu u vezi sa načinom plaćanja poreskih obaveza predstavnika ove industrije.

Vlada je prihvatila predlog udruženja da se normirani troškovi povećaju sa postojećih 43 odsto na 50 odsto.

Na sastanku je dogovoreno da će se radnicima na internetu, odnosno frilenserima, omogućiti upisivanje radnog staža, srazmerno uplaćenom delu obaveza.

Rok za usvajanje svih zakonskih propisa koji će definisati budući status radnika na internetu, kako se navodi u saopštenju Vlade, pomeren je na 1. januar 2022. godine, do kada će važiti do sada dogovoreni uslovi.

Na sastanku je dogovoreno da će uz Udruženje radnika na internetu i Udruženje frilensera odrediti svoje predstavnike, koji će učestvovati u radnoj grupi koja ima zadatak da izradi predloge novih zakonskih rešenja.

Vlada Srbije poručuje i da su se, imajući u vidu da je preuzela obavezu da sve stavke dogovorene na ovom sastanku budu ispunjene, stekli uslovi za prestanak protesta frilensera.

Predsednik Udruženja radnika na internetu Miran Pogačar potvrdio je za N1 da je postignut dogovor sa Vladom ističući da je ispravljane ključna zamerka na predlog Vlade oličen u predlozima zakona koji su trenutno u skupštinskoj proceduri.

Nezadovoljni radnici na internetu, okupili su se ranije danas na platou ispred zgrade parlamenta.

Nekoliko njih vezalo je ruke crvenom trakom, na kojoj je pisalo: „Poreska uprava“, a ostali su držali transparente „Prvo zakon, onda porez“.

Komentari

Vaš komentar