Vlada odobrila izvoz merkantilne pšenice i kukuruza za Severnu Makedoniju

Biznis 07. apr 202218:25 > 18:283 komentara
Izvor: Shutterstock

Vlada Srbije je odobrila izvoz merkantilne pšenice i merkantilnog kukuruza za Severnu Makedoniju, za ugovore koji su sklopljeni pre stupanja na snagu privremene zabrane izvoza osnovnih poljoprivrednih proizvoda.

U saopštenju je navedeno da je Vlada usvojila Zaključak kojim se odobrava izvoz merkantilne pšenice i merkantilnog kukuruza pravnim licima koji ih izvoze u Severnu Makedoniju na osnovu ugovora zaključenih pre stupanja na snagu Odluke o privremenoj zabrani izvoza osnovnih poljoprivredno prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo.

POVEZANE VESTI

„Ovim zaključkom omogućava se realizacija već ugovorenih poslovnih aranžmana između privrednih društava iz Srbije i regiona“, saopšteno je posle sednice vlade.

Navedeno je da „to neće izazvati poremećaje u funkcionisanju domaćeg poljoprivredno-prehrambenog sektora, niti ugroziti prehrambenu sigurnost stanovništva“ a doprineće, kako je ukazano, „izgradnji poverenja i očuvanju dobrih trgovinskih odnosa u regionu“.

Vlada je usvojila i Uredbu o izmenama i dopunama Uredbe o ograničenju visine cena derivata nafte, koja će biti na snazi do 30. aprila.

Navedeno je da je ta uredba „doneta u cilju sprečavanja većih poremećaja na tržištu i očuvanja životnog standarda stanovništva“.

Precizirano je da je njome propisano i da će se u slučajevima kada je petak državni ili verski praznik koji se praznuje, prosečna veleprodajna cena derivata nafte obračunavati, a najviša maloprodajna objavljivati dan ranije.

Na sednici je doneta i Odluka o izmeni Odluke o privremenom smanjenju iznosa akciza na derivate nafte, kojom se važenje umanjene akcize na pojedine derivate (olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja) produžava do 30. aprila 2022. godine.

Odluka je doneta kako bi se očuvali makroekonomska stabilnost i neometano snabdevanje tržišta, „a imajući u vidu činjenicu da je u prethodnom periodu došlo do povećanja proizvođačkih cena pojedinih derivata usled rasta cene sirove nafte na svetskom tržištu“.

Vlada je usvojila i Rešenje o upotrebi sredstava tekuće budžetske rezerve, kojim se Ministarstvu omladine i sporta odobrava oko 300.000.000 dinara za realizaciju programa razvoja sporta, unapređenje sistema sporta i podizanje kapaciteta sportskih saveza.

Komentari

Vaš komentar