Vlada o svom predlogu frilenserima: Velike pogodnosti za rešavanje dugovanja

Biznis 30. mar. 202118:14 > 19:4742 komentara
Podeli:
Miran Pogačar, Ana Brnabić
TANJUG/STARHINJA AĆIMOVIĆ

Vlada Srbije ponudila je danas predstavnicima frilensera model koji podrazumeva velike pogodnosti za rešavanje dugovanja, a pre svega uvođenje neoporezivog iznosa od 219.600 dinara godišnje, prema kojem bi oko 80 odsto frilensera bilo oslobođeno plaćanja poreza i doprinosa, saopšteno je danas.

Premijerka Ana Brnabić danas je u odvojenim sastancima sa predstavnicima frilensera i preduzetnika Srbije i sa predstavnicima Udruženja radnika na internetu, Ministarstva finansija i Poreske uprave, predstavila rešenje čiji je cilj „zaštita socijalno najugroženijih kategorija i maksimalno olakšanje obaveza uz očuvanje poreskog sistema Republike Srbije“, saopštila je Vlada.

Ponuđeni model podrazumeva uvođenje neoporezivog iznosa od 219.600 dinara godišnje, prema čemu
bi oko 80 osto frilensera bilo oslobođeno plaćanja bilo kakvih poreza i doprinosa, pri čemu bi Poreska uprava utvrdila iznos obaveze bez obračuna kamate za period pre donošenja rešenja, navodi se u saopštenju Vlade.

Poreske obaveze će, kako je predviđeno, moći da budu plaćene u periodu od 10 godina.

Brnabić je objasnila da model takođe predviđa i da će svim radnicima na internetu, bez obzira na delatnost, biti priznati normirani troškovi u iznosu od 43 odsto ostvarenih prihoda, uključujuči i neoporezivu sumu, čime se još dodatno umanjuje utvrđeni iznos obaveze.

Prema predlogu Vlade, od 1. oktobra ove godine priznavaće se normirani troškovi u fiksnom iznosu od 18.300 dinara mesečno, koji će biti oslobođeni poreza i doprinosa, što bi značilo da će mnogo veći broj ljudi moći da, bez ikakvog opterećenja, ostvari dodatne prihode.

Prihvaćen je i predlog da se porezi i doprinosi, počev od 1. oktobra, obračunavaju kvartalno, umesto na mesečnom nivou.

Brnabić je rekla da je, na molbu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Vlada oformila tim koji je pripremao predlog tog rešenja, „vodeći se pre svega ciljem da niko ne bude egzistencijalno ugrožen a da, sa druge strane, zakonske obaveze prema državi budu ispunjene“ i da „pravila za budući period budu potpuno jasna“, navodi se u saopštenju Vlade.

Predstavnici Udruženja frilensera i preduzetnika Srbije su, kako je istaknuto, rekli da će se izjasniti o predlogu Vlade u naredna 24 časa, dok su predstavnici Udruženja radnika na internetu ostali pri ranijem stavu da i frilensere koji su zarađivali veće iznose treba retroaktivno osloboditi plaćanja svih poreskih obaveza nastalih pre 14. oktobra 2020. godine.

Komentari

Vaš komentar