Vlada mu produžava v.d. mandat više od 20 puta – opet retroaktivno

Biznis 29. apr. 202119:00 > 19:0212 komentara
Podeli:
filip radović
Izvor: N1

Praksa postavljenja v.d. direktora Agencije za zaštitu životne sredine retroaktivno, na već istekli period - ponovila se i na prethodnoj sednici Vlade. Filipa Radovića Vlada Srbije je 22. aprila imenovala za v.d. direktora Agencije, ovaj put počev od 10. januara 2021. pa na naredna tri meseca, što je opet - već prošlo vreme.

Pre samo nedelju dana, 22. aprila, Transparentnost Srbija (TS) pozvala je Republičko javno tužilaštvo da podnese tužbu i pokrene upravni spor za osporavanje zakonitosti rešenja o retroaktivnom postavljenju na položaj vršioca dužnosti direktora Agencije za zaštitu životne sredine Filipa Radovića.

Povod je bilo retroaktivno imenovanje Radovića, 15. aprila, na tromesečni period počev od 9. oktobra 2020. godine. 

Ista priča se ponovila upravo na sednici Vlade na dan kada je Transparentnost Srbije uputila ovaj dopis.

Izvor : Vlada Srbije

 

 

Pre prošlog retroaktivnog rešenja od 15. aprila (za period od 9. oktobra pa na naredna tri meseca), Radović je, kako ukazuje Transparentnost,  bio direktor Agencije od 22. februara 2013. godine do 19. marta 2015. godine, kada je prvi put postavljen na položaj vršioca dužnosti direktora.

„On je potom još 20 puta postavljan za vršioca dužnosti direktora, redovno na tri meseca, i jednom na šest meseci. Pre gore pomenutog retroaktivnog postavljenja, Radović je još pet puta bio postavljan retroaktivno, ali je tada bila reč o kašnjenjima od jednog do devet dana“, ukazala je Transparentnost Srbije u svom dopisu RJT poslatom 22. aprila – na dan kada mu je Vlada Srbije još jednom, retroaktivno „zanovila“ v.d. mandat.

„Ovom prilikom Vas podsećamo da nije reč o beznačajnim aktima već aktima kojima se odlučivalo o osnovnim i najvažnijim pravima i interesima drugih lica. Kao ilustraciju njihove važnosti navodimo slučaj iz novembra 2020. godine, kada je Milenko Jovanović dobio otkaz na mestu načelnika za pitanja kvaliteta vazduha u Agenciji za zaštitu životne sredine, u vreme kada Filip Radović nije imao status v.d. direktora Agencije, tačnije kada mu je mandat prestao“, podseća se u dopisu ove organizacije.

Transparentnost Srbija istog dana uputila je dopis i predsednici Vlade Srbije.

„Pozivamo vas da preduzmete odgovarajuće mere kako se navedeni problem ne bi ponovio u budućem radu Vlade. Zarad toga je neophodno da se bez odlaganja prestane sa opisanim “ozakonjenjem“ tj. stvaranjem privida da su odluke koje građani, kojima je istekao status vršioca dužnosti direktora, i dalje donose u skladu sa zakonom. Jednako je potrebno da Vlada i organi državne uprave prekinu praksu prećutnog ‘pokrivanja’ propusta i kršenja zakona“, navela je, između ostalog, ova organizacija u doprisu premijerki Srbije.

Zakon: V.d. maksimalno devet meseci

Zakonom o državnim službenicima predviđeno je da, do postavljenja državnog službenika na položaj, može biti postavljen vršilac dužnosti, bez konkursa, na rok od najviše šest meseci. Ovaj rok naknadno može da bude produžen za maksimum – tri meseca.

Komentari

Vaš komentar