Višednevne padavine zaustavile žetvu u Rasinskom okrugu

Biznis 20. jul 202111:24
POSLEDICE NEVREMENA
Izvor: Tanjug/Jaroslav Pap

Višednevne obilne padavine zaustavile su žetvu pšenice na području Rasinskog okruga, koja je do početka kišnog perioda obavljena na oko 40 odsto površina pod tom kulturom, podaci su kruševačke Poljoprivedno savetodavne i stručne službe.

„Do početka padavina žetva pšenice je obavljena na oko 40 odsto površina, prinosi su dobri, kreću se od četiri do šest tona po hektaru, a višegodišnji prosek je oko četiri i po tone. To su, s obzirom na sve nepovoljnosti tokom proizvodnje, dobri prinosi“, rekla je danas Beti savetodavka za ratarstvo u kruševačkoj Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi Radojka Nikolić.

Napomenula je da na parcelama na kojima su primenjene pune agrotehničke mere ima i rekordnih prinosa koji su oko devet tona po hektaru.

Podsetila je da je žetva pšenice u Rasinkom okrugu počela 8. jula, te da je pod tom žitaricom u bilo oko deset i po hiljada hektara, uz napomenu da visoke temperature pre žetve nisu mnogo smanjile kvalitet i prinos.

Velike vrućine, ali i grad koji je tokom vikenda pogodio nekoliko trsteničkih sela, uticali su pre svega na voće i povrtarske kulture, dok su pad temperature i padavine pogodovali svim usevima.

Na području Kruševca je, prema podacima Meteorološke stanice, tokom prethodna četiri dana palo oko 100 litara kiše po metru kvadratnom. Vodostaji na Zapadnoj i Južnoj Moravi na području tog grada su za sada ispod nivoa redovne odbrane od poplava. Prema podacima gradskog Odeljenja za poslove odbrane i vanredne situacije obilne padavine tokom vikenda su u Rasinskom okrugu poplavile podrume kuća i nanele štetu poljoprivrednim kulturama, a veće nevreme je tada zahvatilo sela Koševi, Kukljin, Mačkovac, deo Pepeljevca i Globoder.

Komentari

Vaš komentar