Vesić: Neće biti povećanja poreza na imovinu u Beogradu za 2022. godinu

Biznis 29. nov. 202116:2420 komentara
Podeli:

Neće biti povećanja poreza na imovinu u Beogradu za 2022. godinu, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Vesić je precizirao da u drugom članu Odluke o visini stope rasta poreza na imovinu, koju je danas usvojila Skupština Beograda, stoji da porez za 2022. godinu neće biti povećavan obveznicima koji ne vode poslovne knjige za nekretninu istovetne površine, iako je cena kvadrata u Beogradu porasla prosečno za šest odsto, objavljeno je na sajtu Grada Beograda.

Pročitajte još:

Podsetio je da je Grad Beograd doneo i Odluku o utvrđivanju prosečne cene kvadratnog metra odgovarajućih nepokretnosti na teritoriji grada za utvrđivanje poreza na imovinu za 2022. godinu, kao i da grad ima zakonsku obavezu da svake godine, najkasnije do 30. novembra, utvrdi Odluku o visini stopa poreza na imovinu, kao i prosečnu cenu kvadratnog metra nekretnina.

„Uprkos zakonskoj obavezi da uskladimo visinu poreza sa porastom cena nekretnina, dodali smo ovaj član kako ljudi ne bi dobili veće račune za porez. To smo uradili zbog pandemije i smatrali smo da je veoma važno da ne opterećujemo građane dodatnim troškovima“, kazao je Vesić.

Prema njegovim rečima, broj kvadratnih metara za čiju je izgradnju investitor dobio dozvole od Grada Beograda pre desetak godina je iznosio od 200.000 do 300.000, dok danas iznosi oko milion i po kvadratnih metara.

„Povećan iznos od naplate poreza suštinski su novi kvadrati koji se grade. Na taj način se, naravno, u pravom smeru razvija ekonomija“, ocenio je Vesić.

Dodao je i da se na narednoj sednici očekuje usvajanje budžeta, te da već ima oko 2.000 predloga za korišćenje gradskog budžeta koje su poslali građani od trenutka kada je nacrt budžeta objavljen na sajtu Grada Beograda.

„Javna rasprava se završava 8. decembra i tada ćemo objaviti šta je od predloga građana prihvaćeno“, poručio je Vesić.

Komentari

Vaš komentar