Veliku Britaniju Bregzit košta 43,8 milijardi evra

Biznis 15. jul. 202121:384 komentara
Podeli:
Velika Britanija, Bregzit
Izvor: pixabay.com

Britansko Ministarstvo finansija saopštilo je da će ukupni troškovi Bregzita iznositi 37,3 milijarde funti, odnosno 43,8 milijardi evra, što je 3,7 milijardi evra manje nego što je računala Evropska komisija.

Iako je zvanično napustila Evropsku uniju u januaru ove godine, Velika Britanija će poštovati ranije preuzete višegodišnje obaveze uplata u budžet EU, između ostalog za penzijske doprinose zvaničnika Unije i evroparlamentaraca, preneo je Politiko.

„Naša procena je da u ovom trenutku vrednost finansijskih poravnanja sa Evropskom unijom iznosi 37,3 milijarde funti, što je u okviru naših ranijih procena“, izjavio je ministar finansija Stiv Barkli.

Ministarstvo finansija je ranije procenilo da će ukupni troškovi poravnanja sa Evropskom unijom biti u rasponu od 35 do 39 milijardi evra.

U vladi smatraju da neće biti rasprava sa Briselom oko konačne cifre, jer dve strane trenutno imaju različite tehničke pristupe prilikom njenog računanja.

„Nastavljamo konstruktivno da radimo sa Evropskom unijom kako bismo osigurali da Velika Britanija plati pravi iznos, u skladu sa Sporazumom o izlasku iz EU“, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Komentari

Vaš komentar