Vašington preti sankcijama firmama uključenim u Severni tok 2

Biznis 18. mar 202120:5411 komentara
Podeli:
Severni tok 2
Izvor: ODD ANDERSEN / AFP

Američki šef diplomatije Entoni Blinken pozvao je sve firme uključene u kontroverzni projekat gasovoda Severni tok 2 između Rusije i Nemačke da se "odmah" povuku ili im prete sankcije SAD.

U saopštenju Blinken je rekao da je vlada Džoa Bajdena „rešena da poštuje“ zakon usvojen 2019. godine i proširen 2020. u američkom Kongresu, koji predviđa sankcije.

Povezane vesti

„Severni tok 2 je loš projekat za Nemačku, za Ukrajinu i za naše saveznike i partnere centralne i istočne Evrope“, rekao je državni sekretar SAD ponavljajući stari stav Vašingtona prema tom podvodnom gasovodu od 1.200 kilometara u projektu vrednom devet milijardi evra.

On je rekao da se tu radi o ruskom geopolitičkom projektu, čiji cilj je da podeli Evropu i oslabi evropsku energetsku bezbednost.

„Stejt department nadgleda napore za završetak gasovoda Severni tok 2 i razmatra informacije o tome od firmi koje su izgleda umešane, rekao je on.

Više članova kongresa, pre svega republikanaca, su ga optužile da nije prešao na kazne predviđene zakonom. Blinken je ponovio upozorenje američke diplomatije.

„Sve firme umešane u gasovod Severni tok dva podložne su američkim sankcijama i odmah treba da prekinu rad na tom gasovodu“, rekao je on.

Komentari

Vaš komentar