V.d. direktori vedre i oblače Srbijom, stručnjaci kažu – loša praksa

Biznis 24. sep 202119:55 > 20:0511 komentara
Podeli:

Više od 70 odsto republičkih preduzeća na koje se primenjuje Zakon o javnim preduzećima imaju vršioce dužnosti ili direktore čiji mandat nije u skladu sa zakonom - pokazuju istraživanja organizacije Transparentnost Srbija. Iako je rešavanje v.d. statusa gotovo deceniju među prioritetima ekonomske politike - konkretni potezi još uvek izostaju.

Prema istraživaju koje je sprovedeno početkom 2021. godine – od 34 preduzeća u kojima država ima 100 odsto vlasništva, samo osam preduzeća ima direktore koji su izabrani na konkursima, tri direktora su u zakonskom v.d statusu, u 18 preduzeća je direktorima istekao v.d mandat, dok su u pet javnih preduzeća direktori imenovani bez konkursa.

Kakve su posledice v.d. stanja u javnim preduzećima – bila je tema foruma „Ima li direktora u javnim preduzećima“, a poruka ekonomskih stručnjaka je da je v.d. status u javnim preduzećima loša praksa koja vodi nestabilnijem upravljanju i uticajima iz političke sfere.

Povezane vesti:

„Najveći rizik po mom dubokom uverenju, koji imamo trenutno, a koji se tiče javnih preduzeća je njihovo nezakonito upravljanje. Svaki ugovor koji zaključe v.d. direktori kojima je istekao mandat se može oboriti samo ako neko nađe dovoljno interesa da to učini. I trenutno je stanje takvo da je 70 odsto ovih republičkih preduzeća koja primenjuju Zakon o javnim preduzećima – ima nezakonite direktore ili v.d. direktore“, kaže Nemanja Nenadić iz Trasparentnosti Srbija.

„Govori o tome da se Zakon o javnim preduzećima ne poštuje, jer u Zakonu je jasno definisano kada i u kojim situacijama se biraju v.d. direktori i koliko može da traje njihov mandat, kada vi na nedvosmislen način kršite taj zakon to govori o nekom političkom opredeljenju ili neopredeljeju da se odredbe poštuje. Postojanje v.d. direktora znači da je samo upravljanje u tim preduzećima nestabilnije i podložnije političkim uticajima“, rekao je Duško Vasiljević iz Svetske banke.

Jedan od rekordera u v.d. statusu je direktor Javnog preduzeća „Putevi Srbije“ – Zoran Drobnjak, koji je v.d. direktor gotovo čitavu deceniju. Ali uz „Puteve Srbije“ u v.d. statusu su i mnoga druga značajna javna preduzeća – EPS, Koridori, Pošta Srbije, Železnice…

„Fiskalni savet je u nekim svojim ranijim ocenama iznosio konstataciju da postoji nedovoljna veza između onoga na šta se Vlada formalno obavezuje i konkretnih politika koje treba da sprovode to. Na neki način – Vlada se u fiskalnoj strategiji nije dovoljno obavezivala na realizaciju određenih ciljeva kada je reč o upravljanju i poboljšanju efikasnosti i to je jedna od kritika na koje je Fiskalni savet ukazivao“, kazao je član fiskalnog saveta Bojan Dimitrijević.

Osim zamerki iz Fiskalnog saveta, i MMF je više puta upozoravao predstavnike vlasti u Srbiji da v.d. status sprečava reforme i donošenje dugoročnih odluka, ali i razvojnih planova za javna preduzeća. Ali od deklarativnih obećanja da će se javna uprava profesionalizovati, a direktori birati na konkursima – u Srbiji se poslednih godina – nije se mnogo odmaklo.

Komentari

Vaš komentar