Uzgajivač: Velika potražnja za „superfud“ proizvodima, potrebne nove investicije

Biznis 30. jun 202220:482 komentara
Podeli:
Izvor: Pixabay.com

U 2021. godini od izvoza poljoprivrednih proizvoda zarada je bila skoro pet milijardi evra, a u ukupnom izvozu prodaja voća i povrća ima udeo od oko 20 odsto. Voće, čija je potrošnja, a i proizvodnja, skočila naglo, je - borovnica. O tome je za Infobiz govorio jedan od uzgajivača bobičastog voća.

„Mi smo uočili ove trendove, a to je velika potražnja za hranom, a i za takozvanom ‘superfud’ hranom, među kojima je i borovnica. Sve je veća potražnja za borovnicama kod naših kupaca, a i sve veći broj ljudi se i odlučuje da uđe u proizvodnju. Potencijala za razvoj tržišta voća uvek ima, imamo dobru plodnu zemlju, dobro okruženje. Ono što je potrebno da bi se taj izvoz i povećao jesu nove sorte, potrebno je imati investicije u nove proizvodne procese i sorte“, rekao je za Infobiz Vladimir Milosavljević, uzgajivač bobičastog voća.

Trenutno, otkupna cena borovnica je 4,5 evra po kilogramu, ali krenuli su sa boljom cenom, tvrdi Milosavljević. Više faktora, dodaje, utiče na to da se cena iz nedelje u nedelju snižava.

„Nedavno je malinare pogodilo nevreme, onaj ko ulazi u posao sa borovnicama mora da bude spreman na postavljanje protivgradnih mreža, što jeste velika investicija. Za dobar posao potrebna je i radna snaga, koju mi imamo, a na kraju kupci, koje takođe imamo. Od ukupne proizvodnje, skoro 90 odsto izvozimo na tržište Evrope, a ostalih, 10 odsto ide na tržišta Bliskog istoka i Azije“, rekao je Milosavljević.

Komentari

Vaš komentar