Uprkos predrasudama mladi iz Srbije sve zainteresovaniji za letovanje u Albaniji

Biznis 08. avg 202208:5740 komentara
Podeli:
Ksamil
Izvor: Shutterstock

U istraživanju koje je sprovela Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS), mladi iz Srbije prema pripadnicima albanske nacionalne manjine imaju negativniji stav nego prema pripadnicima drugih nacionalnosti. Međutim, kako navodi vlasnik sajta Albanija.rs, ove godine primećen je veliki rast broja mladih koji su zainteresovani za letovanje u ovoj zemlji.

„Prethodne godine najčešća kategorija turista koji su posećivali Albaniju su bile porodice, dok ove godine beležimo ogroman skok broja mladih koji se opredeljuju da posete albansko primorje. Iako smo od 2020. godine, kada su naši turisti u većem broju počeli da posećuju Albaniju, krenuli da razbijamo predrasude o ovoj zemlji, čini se da je za mlađe generacije bilo potrebno nešto više vremena da se masovnije upuste u odlazak na putovanje u Albaniju“, navodi Boris Firicki.

Prema njegovim rečima, kada su u pitanju mladi iz Srbije, najčešće opcije za letovanje su Drač na Jadranskom moru, kao i Ksamil i Saranda na samom jugu Albanije. Od ove godine, sve popularnije destinacije na albanskom primorju su i Dhermi i Himara, koji privlače veliki broj turista iz čitave Evrope.

Ova letovališta na obali Jonskog mora poznata su po dobroj zabavi, lepim plažnim barovima i brojnim muzičkim festivalima, ali i pristupačnim cenama, stoga ne čudi da sve veći broj mladih turista iz Srbija bira da svoj odmor provede baš na tim destinacijama.

Pročitajte još:

Ipak, brojka od 200.000 srpskih turista koji su prošle godine letovali u Albaniji ove godine neće biti premašena. Firicki objašnjava da je interesovanje za letovanje u Albaniji ipak niže u poređenju sa prethodnom godinom, što ima veze sa ublažavanjem mera protiv koronavirusa širom Evrope.

„U poređenju sa prethodnom godinom, ove sezone je interesovanje za nijansu niže i, zavisno od destinacije, niže je od 10 do 20 odsto. Međutim, imajući u vidu da su ove godine gotovo sve destinacije koje naši turisti tradicionalno posećuju poput Grčke, Turske, Crne Gore, Hrvatske ili evropskih destinacija u potpunosti otvorene, pad je bio očekivan. Ipak, interesovanje je i dalje veliko, a veliki je i broj turista koji se u Albaniju i ove godine vraćaju, što potvrđuje da su se u Albaniji osećali prijatno, doborodošlo i da ovu zemlju rado biraju za svoj ponovni odmor“, navodi Firicki.

Prošlogodišnje istraživanje koje je Albanija.rs sprovela među građanima Srbije koji su letovali u Albaniji, pokazalo je da se 97 odsto ispitanika u Albaniji osećalo potpuno bezbedno i da bi više od 90 odsto ispitanih turista svojim prijateljima preporučilo letovanje u ovoj zemlji.

Komentari

Vaš komentar