Uprava za rezerve energenata: Povećana potrošnja goriva

Biznis 18. maj. 202216:06 > 16:2711 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Vršilac dužnosti direktora Uprave za rezerve energenata Petar Ilić izjavio je da je povećana mesečna potrošnja goriva, pre svega dizela i motornog bezina, pa podaci pokazuju da je 10. maja mesečna potrošnja dizela bila veća za 24 odsto, a benzina za 30 odsto u odnosu na prošlogodišnji prosek.

U jednoj nedelji potrošnja bila veća i za 50 odsto u odnosu na prosek 2021. godine. Ima više razloga za povećanu potrošnju, ali se taj porast najviše može pripisati privrednom rastu, a pored toga došlo je i do ujednačavanja cena i sa susednim zemljama, tako da se jedan deo prometa verovatno vratio u Srbiju, rekao je Ilić.

On je dodao da sistem obaveznih rezervi, bez obzira na potrošnju, prati potrebe države i, uz druge rezerve koje postoje, omogućava stabilno snabdevanje tržišta Srbije, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

U 2021. smo uvećali obavezne rezerve energenata za 30 odsto u odnosu na prethodnu, 2020. godinu. Ove godine, sa aktivnostima koje su u toku, očekujemo da za kratko vreme povećamo rezerve za 55 odsto u odnosu na prethodnu godinu, što daje kumulativno povećanje od 100 odsto u odnosu na 2020. godinu, rekao je Ilić

Komentari

Vaš komentar