Umesto rešenja za mlečnu krizu, pažnju poslanika okupiralo izveštavanje N1

Biznis 07. sep 202219:0839 komentara
Podeli:

Turska je spremna da pomogne Srbiji u svim oblastima, a možda će Srbiji biti posebno potrebna pomoć da pored energetske, prebrodi i prehrambenu krizu. Poremećaji na tržištu mleka i prazni rafovi samo su posledica dugogodišnjeg zanemarivanja poljoprivrede i mlekarstva - kažu poljoprivredni proizvođači i upozoravaju da ako nema krava i mleka, neće biti ni mesa. U Skupštini Srbije, na odboru za poljoprivredu, umesto rešenja za krizu, pažnju poslanika okupiralo je izveštavanje N1.

Nestašica mleka samo je uvertira. Prazni rafovi delić čitavog mozaika problema koji muče stočare. Poljoprivredni proizvođači upozoravaju da će se sa mleka kriza preliti i na sve drugo. Ali kriza nije bila na dnevnom redu Odbora za poljoprivredu u Skupštini Srbije. O mleku tek sporadično i to iz redova opozicije.

Povezane vesti

„Zašto se u zadnjih deset godina za 55.000 smanjio broj muznih krava u Srbiji, zašto danas imamo 700.000 litara mleka manje nego pre tri četiri godine, zašto je prošle godine za 50 posto veći uvoz mleka u Srbiju nego što je bio pre recimo dve tri godine… A to nas dovodi do ključne stvari, a to je otkupna cena mleka i to su davanja poljoprivrednicima iz budžeta…“, kaže Miroslav Aleksić iz Narodne stranke.

Umesto odgovora, one koji su o mleku govorili – predsedavajući je podsećao šta su tačke dnevnog reda… A u međuvremenu – ne o nestašicama, ali komentari na izveštavanje N1.

„Meni je zadovoljstvo što strane televizije iz Luksemburga prate i imaju veliko interesovanje za rad najvažnijeg odbora u Skupštini Republike Srbije…“, rekao je Marijan Rističević, predsednik Odbora za poljoprivredu.

Interesovanje medija za – kako Rističević kaže – rad najvažnijeg odbora nije bilo veliko, pa je tako kamera N1 bila jedna od dve koje su zabeležile i zahteve pojedinih poslanika:

„Vraćanje subvencija na 12.000 dinara po hektaru, dupliranje premije za mleko, broj dva: ukidanje akcize za gorivo za poljoprivrednike, broj tri: da država proglasi elementarnu nepogodu i pomogne poljoprivrednicima u otpisu svih obaveza za ovu godinu, broj četiri: određivanje garantovane cene poljoprivrednih proizvoda sa onim poljoprivrednicima koji potpišu ugovor sa državom. I broj pet: zabraniti dalju prodaju poljoprivrednog zemljišta strancima“, kaže Dejan Bulatović iz Stranke slobode i pravde.

„Ako nema krava i mleka neće biti ni junetine“, kaže za N1 predsednica Saveza udruženja odgajivača goveda Sanja Bugarski. Strahuje da će uskoro biti prazni rafovi sa mesom.

Mere Vlade da cena mleka bude maksimalno 128,99 dinara i da se smanji trgovačka marža vidi kao nedovoljne.

„Onog trenutka kada su potrošači primetili da je u rafovima problem za nas je prekasno. Nama je potrebno tri godine da od jednog teleta postane krava. A sad vi vidite koliki je to obrtni momenat i koliko se sporo sve dešava u govedarstvu. Ako imate 100 faktora koji utiču na ovu proizvodnju, a pomerate jedan ili dva apsolutno nećete dobiti željeni rezultat“, kaže Bugarski.

Proizvođači su prezaduženi, zato – Bugarski kaže da su od države tražili računicu za osnovnu cenu njihovih proizvoda, tako da prerađivači ne mogu da plaćaju manje. Odgovor Vlade je bio – NE.

Komentari

Vaš komentar