Ukrajina zatvara stanicu za prijem ruskog gasa, isporuke Evropi ostaju iste?

Biznis 10. maj. 202219:3712 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Janis Laizans

Ukrajina od srede 11. maja zatvara gasnu stanicu Sohranovka, preko koje za Evropu tranzitira skoro trećina gasa - do 32,6 miliona kubnih metara dnevno, saopštio je ukrajinski operator sistema za prenos gasa. Kako prenosi ukrajinska agencija Interfaks, ova stanica zatvara se pošto je Ukrajina izgubila kontrolu nad gasovodnim sistemom u okupiranoj teritoriji. Međutim, kompanija ističe da bi evropski partneri mogli i dalje da dobijaju gas prema predviđenim ugovorima, pošto je moguće da se ta količina gasa na ulazu iz Rusije u Ukrajinu preusmeri na drugu gasnu stanicu - Sudža.

„Od 07:00 časova 11. maja 2022. godine, prijem gasa u gasovodni sistem (GTS) Ukrajine neće se obavljati na gasnoj stanici Sohranovka zbog gubitka kontrole Ukrajine nad GTS objektima u okupiranim teritorijama i protivzakonitim akcijama ruskih okupatora“, navodi se u saopštenju operatora sistema za prenos gasa Ukrajine, kompanije GTSOU, prenosi Interfaks.

Pročitajte još:

Kompanija ovo naziva višom silom koja onemogućava dalji transport gasa preko Sohranovke i granične kompresorske stanice Novopskov.

Kako je saopšteno, kompresorska stanica Novopskov je prva od kompresorskih stanica ukrajinskog GTS-a u Luganskoj oblasti, preko koje se iz Rusije u Evropu tranzitira skoro trećina gasa - do 32,6 miliona kubnih metara dnevno.

Kompanija trenutno, kako se navodi, ne može da kontroliše stanicu Novopskov.

"Da bi ispunili svoje obaveze u tranzitu gasa prema evropskim partnerima u potpunosti i u skladu sa ugovorenim uslovima, moguće je privremeno preneti nedostupni kapacitet sa tačke fizičke interkonekcije Sohranovka na tačku fizičke interkonekcije Sudža, koja se nalazi na teritoriji koju kontroliše Ukrajina“, navodi kompanija.

U saopštenju se ističe da je kompanija "u više navrata obaveštavala Gasprom o pretnjama po tranzit gasa zbog delovanja okupacionih snaga pod ruskom kontrolom i isticala da se zaustavi mešanje u rad objekata", ali su, kako se navodi, ovi apeli - ignorisani.

Komentari

Vaš komentar