Udruženje turističkih vodiča: Zakon na različite načine reguliše status vodiča

Biznis 19. feb. 202119:143 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Pandemija koronavirusa je sektoru turizma nanela ogromnu štetu, koja se u Srbiji procenjuje na oko milijardu evra. Više od polovine zaposlenih u turizmu je izgubilo posao, a "na udaru" su posebno bili turistički vodiči. Do sada je, prema navodima iz Udruženja turističkih vodiča Srbije, licencu za turističkog vodiča dobilo 2.400 ljudi. Ali, prošle godine svoje licence nisu svi obnovili.

„Broj od 2.400 turističkih vodiča, koji se nalaze u registru Ministarstva trgovine turizma i telekomunikacija, odnosi se na ukupan broj do sada izdatih licenci turističkih vodiča od strane tog Ministarstva, a licenca turističkog vodiča je neophodna da biste se bavili ovim poslom. Prošle godine Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija pozvalo je sve turističke vodiče da obnove svoje licence. Po nezvaničnim podacima iz Ministarstva, broj vodiča koji su obnovili licencu, koja je zapravo dozvola za rad, je daleko manji“, ukazuju u ovom Udruženju.

Turistički vodiči, inače, obuhvaćeni su novim paketom mera, u okviru sektorske pomoći, koju je država nedavno najavila. Reč je o jednoj minimalnoj zaradi (konkretno – 30.900,24 dinara) koja će biti uplaćena na poseban, namenski račun firme u sektoru turizma, sa koga će se potom isplatiti svaki zaposleni.

Međutim, pravo na ovu vrstu subvenicije imaće, kako je predviđeno državnom uredbom, firme registrovane za delatnosti u oblasti turizma –  tačnije zaposleni u njima – za koje su poslodavci isplatili zaradu za decembar 2020 i podneli odgovarajuću poresku prijavu.

„Zakon na različite načine reguliše status turističkog vodiča. Vodič može biti stalno zaposlen u privredi ili u turističkim agencijama, penzioner ili može da otvori svoju firmu, odnosno da se registruje kao privredni subjekt (privredno društvo ili preduzetnik) i da samostalno zarađuje novac i plaća poreze i doprinose. Ali među vodičima ima i onih koji su nezaposleni i koji isključivo žive od vodičkog posla, tako što su angažovani na osnovu ugovora o privremenim-povremenim poslovima, autorskim ugovoriima ili ugovorima o delu“, navode u Udruženju turističkih vodiča Srbije.

Prema zakonu, kako ističu u udruženju, radnici angažovani po ovakvim ugovorima primaju ugovorenu naknadu za svoj rad koja je oporezovana porezima i doprinosima i obavezno moraju biti plaćeni porez na dohodak građana, doprinosi za PIO,  doprinosi za zdravstveno i socijalno osiguranje

„Čak i u posebnim slučajevima, ukoliko je radnik već zdravstveno osiguran po nekoj osnovi, plaća se porez na dohodak i doprinos za PIO, dok se doprinosi za zdravstveno i socijalno osiguranje ne plaćaju u ovakvim slučajevima“, ukazuju u ovom udruženju.

Komentari

Vaš komentar