Udruženje: Formira se radna grupa za regulisanje statusa frilensera

Biznis 28. sep 202118:4017 komentara
Izvor: N1

Udruženje radnika na internetu saopštilo je da im je iz kabineta ministarke za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja stigao mejl sa Rešenjem o obrazovanju radne grupe za pripremu predloga kojima se reguliše status frilensera.

Povezane vesti:

U Rešenju stoji da će radna grupa ‚‚pripremiti predloge kojima se reguliše status fizičkih lica koja radno angažuju strani poslodavci koji nemaju registrovanu delatnost na teritoriji Republike Srbije i samozaposlenih lica, a koja rade preko platformi (u daljem tekstu frilenseri)”, navode iz Udruženja i podsećaju da su 15. septembra na više adresa uputili zahtev da se formira radna grupa do kraja meseca.

Kako se navodi, zadatak radne grupe je da do 31. decembra razmotri pravni okvir u vezi sa pravima i obavezama frilensera i da pripremi predloge kojima se reguliše njihov status.

„Da bi se uhvatila u koštac sa ozbiljnim i gorućim problemima radna grupa mora pod hitno početi sa radom. Očekujemo da ćemo na prvom sastanku saznati više o tome kako će se status frilensera rešavati (da li kroz jedan novi zakon ili kroz izmenu više postojećih) i kakav će dalji tok radne grupe biti“, kažu iz Udruženja radnika na internetu.

Navode da rešenje koje je najavljeno za 1. januar, a koje podrazumeva normirane troškove od 18.300 dinara mesečno sa ukupnim iznosom poreza i doprinosa od 55,8 odsto, mora biti izmenjeno, te da će frilenseri „već na prvom sastanku radne grupe ovo pitanje adresirati kao prioritetno“.

Komentari

Vaš komentar