Udruženje banaka: U decembru 15.000 korisnika tražilo moratorijum na kredite

Biznis 29. jan. 202115:20 > 15:25
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Do kraja decembra 2020. godine svega 15.000 klijenata podnelo je zahteve za korišćenje moratorijuma na kredite, potvrdili su za portal N1 u Udruženju banaka Srbije. Među njima je najviše građana, a više od polovine zahteva se odnosi na - gotovinske kredite. To su trenutno jedini konkretni podaci o broju građana i firmi koji su se prijavili za treći krug bankarskih olakšica.

„Za konačan sud o rezultatima trećeg moratorijuma potrebno je da prođe još vremena, jer kao što je poznato, klijenti banaka, i građani i privredni subjekti, mogu da se prijave sve do 30. aprila“, ističu u Udruženju banaka Srbije.

Građani su, sudeći prema podacima Udruženja – znatno brojniji među korisnicima zainteresovanim za reprogram svog duga, koji podrazumeva i grejs period do šest meseci.

Od pomenutih 15.000 bankarskih klijenata, 88 odsto su građani, što znači da ih je oko 13.200. Ostatak od 12 odsto, odnosno oko 1.800 klijentata čine – firme.

„Najveći broj podnetih zahteva, oko 60 odsto, odnosi se na gotovinske kredite“, ističu u Udruženju banaka Srbije.

Iako rok za podnošenje zahteva za moratorijum još traje, već sada se, kako navode, može zaključiti da je početno interesovanje klijenata daleko manje nego što je to bio slučaj u prvom i drugom moratorijumu, tokom 2020. godine.

„Ovo potvrđuje našu procenu da je izuzetno veliki odziv na prvi moratorijum bio dobrim delom psihološka reakcija na neizvesnu situaciju, a manjim delom posledica realnih finansijskih poteškoća“, zaključuju u Udruženju banaka Srbije.

Podsetimo, Narodna banka Srbije usvojila je sredinom decembra nove mere za olakšanu otplatu kredita dužnicima pogođenim pandemijom koronavirusa. Moratorijum, treći po redu, mogu da koriste građani, poljoprivrednici, preduzetnici i preduzeća,  koji zbog pandemije imaju problem da namiruju rate kredita.

Za razliku od prethodna dva moratorijuma – tromesečnog prolećnjeg i dvomesečnog letnjeg tokom 2020. godine, kada se pauza u otplati kredita primenjivala automatski – u ovom, trećem po redu moratorijumu, zainteresovani dužnici moraju sami da se jave svojim bankama.

Podnošenje zahteva omogućeno je od 16. decembra prošle, zaključno sa 30. aprilom ove godine.