Tužbe zbog naplate troškova kredita: Tri odluke Advokatske komore Srbije

Biznis 20. okt. 202119:4923 komentara
Podeli:
Banka, šalter, klijent, enterijer banka, bankarstvo
Izvor: Shutterstock/ilustracija

Dva dana advokati u Srbiji obustavljaju rad u znak protesta zbog pravnog stava Vrhovnog kasacionog suda, donetog 16. septembra, u vezi sa naplatom troškova obrade kredita. Protest, prema rečima predsednice Advokatske komore Srbije Jasmine Milutinović je samo jedno od rešenja, a ona ukazuje na - tri odluke AKS: da se traži dodatno obrazloženje od Vrhovnog kasacionog suda, da se pokrene ocena ustavnosti određenih propisa i da se obrati Narodnoj banci Srbije zbog banaka koje, kako ističe, ucenjuju dužnike da se odreknu tužbenih zahteva.

Pročitajte još:

Za početak, od Vrhovnog kasacionog suda se traži dodatno obrazloženje pravnog stava iz septembra – da li je u pisanoj ponudi koja je prethodila zaključenju ugovora o kreditu banka dužna da obrazloži jednokratnu naplatu troškova obrade i puštanja kredita u tečaj i visinu ovih troškova i korisnika kredita upozori da se jednokratnom naplatom odriče prava na umanjenje troškova u slučaju prevremene otplate ili raskida ugovora o kreditu.

„Mi i dalje smatramo da je jednokratna naplata troškova obrade kredita i puštanja kredita u tečaj – ništava odredba jer ni u jednom slučaju banka nije unapred u ponudi ili predugovornoj fazi objašnjavala klijentima da kod jednokratne naplate u slučaju prevremene otplate, refinansiranja, nastupanja osiguranog slučaja… ako kredit traje samo neko vreme – banka neosnovano zadržava ostatak iznosa naknade troškova obrade za sve vreme trajanja kredita“, rekla je za N1 predsednica Advokatske komore Srbije Jasmina Milutinović.

Kako ističe – ni sudije koje sude te predmete, a ni advokati se ne slažu u tome koji će efekti tog stava biti na buduće sporove.

„Suštinski – mi se protivimo da se stavovi sudske prakse usaglašavaju preko stavova građanskog odeljenja ili bilo kod drugog odeljenja Vrhovnog kasacionog suda. Zauzimanje pravnih stavova je nasleđe komunističkih zemalja i to nigde ne postoji nego u bivšim komunističkim zemljama“, istakla je Jasmina Milutinović.

U samom stavu se kaže da on ne obavezuje sudove. Ali, navodi Milutinović – to nije tako.

„Naravno da ih obavezuje, kada prvostepeni i drugostepeni sudovi znaju kakva će odluka biti doneta ako im predmet dođe do Vrhovnog kasacionog suda“, ukazuje sagovornica N1.

Advokatska komora Srbije je, navodi Milutinović, donela odluku da se pokrene inicijativa za ocenu ustavnosti i delova Zakona o uređenju sudova i Poslovnika o radu Vrhovnog kasacionog suda, „da ne mogu da se zauzimaju pravni stavovi koji su izvori prava – formalno nisu, ali suštinski jesu“. 

„Treća odluka AKS je da ćemo se obratiti Narodnoj banci Srbije zbog navale obaveštenja koje banke upućuju građanima da se odreknu tužbenih zahteva prava do kraja godine da ne bi snosili troškove sudskog postupka. Provo, time se prejudicira ishod sporova, jer smo mi ubeđeni da će građani većinu sporova dobiti. Dugo, oni koriste svoj jači položaj kao druga strana u sporu i krše sva moguća načela koja su im propisana i Zakonom o zaštiti korisnika finansijskih usluga. To nije poziv, već – ucena“, poručila je Milutinović.

Komentari

Vaš komentar