Turistički vodiči Srbije: Bez dinara smo 18 meseci

Biznis 31. maj. 202118:0710 komentara
Podeli:
Turistički vodič, turisti, turizam
Izvor: Shutterstock

Turistički vodiči Srbije upitali su, u otvorenom pismu, ministra finansija Sinišu Malog zašto svi dobijaju pomoć, ali ne i vodiči koji su 18 meseci bez prihoda zbog pandemije koronavirusa.

Naveli su da više od godinu i po dana ne mogu da rade, a država ih „uporno zaobilazi u dodeli pomoći“, piše u pismu vodiča s licencom.

Pročitajte još:

Podsetili su ministra Malog da je je javno obećao da će vodiči u julu i avgustu dobiti „čak dve“ minimalne plate i pitaju ga „kako sa te ‘čak dve’ minimalne plate da plate samo tekuće račune ili porez za stan, ratu za kredit, dečiji vrtić ili kako se od dve minimalne plate živi 18 meseci?“.

Podsetili su da za vodiče nema novca, dok su drugi gradjani Srbije dobili dva puta po 30 evra, penzioneri dva puta po 60, nezaposleni dva puta po 60 evra, vakcinisani po 3.000 dinara, vakcinisani na Ušću vaučer od 5.000 dinara, a mladima koji se vakcinišu obećan je vučer od 50 evra, da je Beograd kupio mašinu za presadjivanje drveća od milion evra.

Naveli su da vodičima nije obezbedjena ni vakcinacija, što su mnoge zemlje uradile za sve zaposlene u turizmu.

Pred pandemiju je licencu, kako su naveli, obnovilo 1.175 vodiča i 415 pratilaca „što je toliko mali broj za koji bi i ozbiljna kompanija bez većih problema bila u stanju da obezbedi bar šest minimalaca, a ne država koja ima jednu od najjačih ekonomija u Evropi“, naveli su vodiči parafrazirajući zvanične ocene iz proteklih meseci.

Komentari

Vaš komentar