Tribina „Vidi, Gari, moramo zajedno“: Novi Sad na vodi je koruptivni projekat

Biznis 01. feb. 202115:00 > 15:298 komentara
Podeli:

Nismo odbranili Beograd na vodi od ove pohlepne i bahate vlasti, ali ako ne uspemo sa Makišem, skupljaćemo kišnicu i piti vodu iz oluka, upozorio je arhitekta Dragoljub Bakić na tribini "Vidi, Gari, moramo zajedno", kojom se upozorava na pokušaje izgradnje projekta u Novom Sadu, nazvanog "Novi Sad na vodi". Nećemo stati, to je koruptivni projekat, navela je Olivera Radovanović, aktivistkinja.

Bakić je ukazao da građani još nisu svesni značaja Makiša za glavni grad, jer je još na 25. strani novina ili u 25. minutu dnevnika, a kada bude na prvoj strani i u prvom minutu, biće kasno.

Povezano:

Mi nismo odbranili Beograd na vodi, a nije da se nismo trudili, podsetio je Bakić na okupljanja Inicijative ne davimo Beograd, potpise, ali i pokušaje vlasti da kordonom i tramvajima onemogući aktiviste da priđu terenu dok se potpisivao ugovor ili postavljao kamen temeljac.

Makiš moramo odbraniti, mnogo verujem u ove združene inicitive i pokrete, jer ova pohlepna vlast ne kidiše samo na Makiš, rekao je Bakić i ocenio da je Gari simbol građanskog aktivizma, lozinka razboritog građanina protiv bahate i pohlepne vlasti.

Ova vlast je krticu izvadila iz zemlje, prestala je da gradi kanalizaciju da bi gradila fontane i jarbole, a ono što je zajedničko i Novom Sadu i Beogradu je da fekalije idu u lepi Dunav, koji na ušću u Crno more prelazi u baruštinu, rekao je on.

Ovi vise na koncu, moramo se uzeti u pamet u aprilu 2022. godine, jer ako ih ne skinemo, skupljaćemo kišnicu, ukazao je Bakić.

Planirano pomeranje nasipa

Olivera Radovanović
Izvor : N1

 

„Novi Sad na vodi“ je koruptivni projekat koji u sebi sadrži sve negativnosti tajkunskog urbanizma i ne sme se dozvoliti da on bude izgradjen, izjavila aktivistkinja inicijative „Vidi, Gari, ne može“ i predsednica Zelene mreže Vojvodine Olivera Radovanović.

Navela je da je njihovoj borbi protiv izgradnje „Novog Sada na vodi“ svojim potpisima podršku dalo 6.000 Novosađana.

„Mi sa našom borbom nećemo stati i nećemo dozvoliti da se to izgradi“, rekla je Radovanovićeva.

Radovanović je upozorila da se projektom „Novi Sad na vodi“ planira pomeranje nasipa za 500 metara da bi se dobilo 165 hektara građevinskog zemljišta.

Mi smo se udružili, napravili smo model građanske neposlušnosti i otpora, rekla je ona i naglasila da su pre dva dana saznali da je u katastru Dunav upisan kao građevinsko zemljište.

Radovanović je ukazala da je Dunav pod zaštitom dve međunarodne komisije, koje bi trebalo i da se izjasne o ovom pokušaju gradnje.

Prema njenim rečima, tri su problema sa ovim projektom – bezbednost zbog opasnosti od plavljenja delova Novog Sada posle pomeranja nasipa, međunarodni problem zbog međunarodne plovidbe i ugrožavanje ekološke vrednosti ovog dela Dunava.

Komentari

Vaš komentar