Trgovina u plusu 134,9 milijardi, saobraćaj u minusu 11,54 milijarde dinara

Biznis 23. apr. 202111:11 > 17:00
Podeli:
Milan Lučić, Ružica Stamenković registrator Registra finansijskih izveštaja APR
Izvor: Tanjug/Sava Radovanović

Privreda u Srbiji je, uprkos pandemiji, u 2020. godini ostvarila pozitivan rezultat - preduzeća i preduzetnici poslovali su sa dobiti u vrednosti od 433,5 milijardi dinara. Najveći profit beleži trgovina, u sektoru energetike dobit je porasla čak 6,6 puta, a iz dobiti ostvarene u 2019. u značajan gubitak pali su sektori saobraćaja i smeštaja i ishrane, što uključuje hotelijerstvo i ugostiteljstvo.

povezane vesti

To je, prema podacima iz analize Agencije za privredne registre, rast za 20,7 odsto u odnosu na 2019. godinu, saopšteno je na konferenciji za novinare APR.

Sektor trgovine na veliko i malo je, prema rečima Ružice Stamenković, registratora Registra finansijskih izveštaja pri APR, ostvario najveći neto profit tokom 2020. godine.

„Sektor trgovine je prošle godine ostvario profit od 134,9 milijardi dinara, što je rast od 81,4 odsto u odnosu na godinu pre“, istakla je Stamenković.

Kada je reč o najvećem uvećanju profita, sektor energetike je svoj neto profit uvećao čak 6,6 puta – analiza APR pokazuje da profit ovog sektora za 2020. godinu iznosi 16,17 milijardi dinara. Kada je reč o pojedinačnim preduzećima u okviru ovog sektora, precizniji podaci biće poznati kada kompanije predaju završne račune koji su prošli reviziju.

Gubici u sektoru saobraćaja, ugostiteljstva

Teret krize najteže su podneli sektor saobraćaja i skladištenja i sektor usluga smeštaja i ishrane u kojima je iskazan gubitak od 11,54 milijarde dinara, odnosno 9,18 milijardi dinara, naveo je APR.

Ovi sektori su tokom 2019. poslovali sa profitom od 11,39 milijardi dinara, odnosno 1,33 milijarde dinara.

Privredna društva, prema podacima APR, tokom prve godine pandemije, povećala su broj zaposlenih za 43.592 radnika.

Zaposlenost i plate

Ukupan broj radnika u preduzećima i preduzetničkim radnjama, agencijama… u Srbiji je, prema predatim finansijskim izveštajima, bio 1.217.954.

Uprkos brojnim izazovima sa kojim su se suočavala privredna društva tokom pandemije broj zaposlenih je povećan, kako se ocenjuje u analizi APR, zahvaljujući sprovedenim ekonomskim merama za podršku privredi.

„Zarade su na nivou cele privrede porasle za 9,5 odsto u proseku“, istakla je Stamenković dodajući da sektorske analize po tom pitanju – nisu rađene.

Komentari

Vaš komentar