Tetkice skupo koštala tužba: Tražile topli obrok – dobile da plate 90.000 dinara

Biznis 26. sep 202208:04171 komentara
Izvor: Shutterstock

Dve tetkice iz Predškolske ustanove Zvezdara, koje su podnele tužbe za naplatu neisplaćenih naknada za topli obrok i regresa za godišnji odmor, dobile su prvostepene presude - tužbe su im odbijene i one ne samo što neće dobiti tražene naknade, već moraju da plate troškove koje je u sporu imala druga strana. Tako je sud jednoj odredio da plati troškove u iznosu od 72.000 dinara, drugoj od čak - 90.000 dinara. Njihov advokat Srđan Kašiković za portal N1 navodi da je reč o gotovo tri mesečne plate koju bi one trebalo da izdvoje na ime ovih troškova i najavljuje žalbu Apelacionom sudu. “Žalićemo se da se ovi iznosi smanje, pregovaraćemo, pisaćemo svima. Pokušaćemo da ne dođe do realizacije naplate tih troškova", kaže Kašiković. Advokat Ivan Ječmenica podseća da su punomoćnici zaposlenih na mestima pomoćno-tehničkog osoblja u javnim službama već poslali dopise na više adresa tražeći da tužene ustanove oproste parnične troškove. Prvi odgovor je stigao - od ministra prosvete.

Otkako je Vrhovni kasacioni sud svojim Zaključkom preokrenuo dotadašnju odluku i „propisao“ da sada zaposleni u javnim službama koji primaju minimalac u koeficijentu plate imaju uračunate naknade za topli obrok i regres, sudovi su redom, prema rečima sagovornika portala N1, počeli da odbijaju tužbe tetkica i ostalih zaposlenih na radnim mestima pomoćnog osoblja. To je dovelo do značajno velikih troškova koje one moraju da plate tuženim ustanovama.

Pročitajte još:

„U dve presude su donete odluke o plaćanju drastično većih iznosa troškova od uobičajenih u ovakvim postupcima. Reč je o 72.000 dinara i 90.000 dinara koje treba da plate dve zaposlene na radnom mestu spremačica u PU Zvezdara“, kaže advokat Srđan Kašiković. 

On objašnjava da troškovi natupaju pristupom na održano ili neodržano ročište i pisanjem obrazloženih podnesaka – poput odgovora na tužbu.

„Uobičajena praksa je da se usvaja jedan ili dva podneska. A ovde je usvojeno šest podnesaka pristupa na ročište, što održanih, što ne održanih. Mi ćemo se žaliti na ovu sudsku odluku i verujemo da će na apelacionom sudu ti troškovi biti manji“, navodi on. 

Očekivani troškovi u takvim predmetima su, navodi, od 30.000 do 60.000 dinara.

Ove prvostepene presude donete su posle zaključka Vrhovnog kasacionog suda.

„S njim se promenila i praksa – ranija odluka je govorila da pomoćni radnici zaposleni u javnim službama imaju pravo na naknadu za topli obrok i regres za godišnji odmor i da ne može biti sadržan u minimalnoj zaradi. A, sada je rečeno da su te naknade uračunate u koeficijentu zarade. Maksimalno se zaobilazi izraz minimalna zarada ili se prećutkuje i govori se to nije od značaja. Naprotiv – baš to jeste od odgromnog značaja“, kaže sagovornik portala N1.

On ističe da je Apelacioni sud u Novom Sadu u prethodnih godinu, dve, bio na strani mišljenja da ovi zaposleni imaju pravo na isplatu regresa i toplog obroka. Posle ovog zaključka, kaže, i taj Apelacioni sud je morao da promeni praksu. 

„Svi prvostepeni i drugostepeni sudovi u Srbiji sada, prema zaključku Vrhovnog kasacionog suda, odbijaju tužbene zahteve i dosuđuju troškove koje tetkice treba da plate. Apelacioni sud, gde se u bilo kojim predmetima čeka po šest meseci pa naviše, sada donosi odluku posle mesec i po dana ili dva, što je malo simptomatično. To je, kao, neka poruka koja pokušava da se kaže i prenese. A, isto tako, i ovakve sudske odluke sa velikim troškovima predstavljaju neku poruku“, navodi Kašiković. 

Šta kaže sudski veštak

U jednoj od presuda se, između ostalog, citira i mišljenje sudskog veštaka. On – u slučaju tetkice koja je dobila da plati troškove u iznosu 90.000 dinara –  navodi da u isplatnim listićima zaposlene nisu posebno iskazane naknade za ishranu u toku rada, niti regres za korišćenje godišnjeg odmora. Veštak je izračunao i tri varijante za isplatu traženih naknada ovoj zaposlenoj, ukoliko sud utvrdi da je njeno potraživanje osnovano. Prema njegovoj računici, u zavisnosti od načina obračuna, iznosi toplog obroka i regresa za tri godine su 358.884 dinara, 210.274 dinara ili 224.699 dinara.

Umesto toga – tužba joj je odbijena i ona mora predškolskoj ustanovi koju je tužila da plati troškove u iznosu od 90.000 dinara.

Sud ju je, kako stoji u presudi, oslobodio plaćanja sudskih taksi „jer bi tužilji plaćanjem sudskih taksi bila ugrožena materijalna egzistencija, s obzirom da prema opštem imovinskom stanju nije u mogućnosti da snosi ove troškove“.

Odgovor ministra Ružića

Advokati koji u sudskim sporovima zastupaju tetkice i druge radnike zaposlene na mestima pomoćno-tehničkog osoblja u školama, vrtićima i javnim službama, poslali su već dopise na više adresa tražeći da tužene ustanove oproste parnične troškove.

Punomoćnici su se obratili predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću sa molbom da se svojim autoritetom zauzme da tužene ustanove oproste parnične troškove ovim najsiromašnijim sugrađanima. Sa druge strane, predložili su da zaposleni povuku tužbe. Sa istim zahtevom advokati su se obratili i na adrese ministara pravde i prosvete, Gradskog pravobranilaštva grada Beograda, Državnog pravobranilaštva, kao i gradonačelniku Beograda.

„Stigao je prvi odgovor na naše dopise, i to od strane ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Branka Ružića. U svom dopisu ministar Ružić nas obaveštava da njegovo ministarstvo nije nadležno da zaposlenima na minimalcu oprašta parnične troškove. Dalje, ukazuje da su obrazovne ustanove samostalna pravna lica, te da je direktor odgovoran za zakonitost rada i za uspešno obavljanje delatnosti ustanove“, kaže za portal N1 advokat Ivan Ječmenica.

Međutim, dodaje on, jedno je nejasno.

„Ostaje potpuno nejasno kako je ministar Ružić pre sedam meseci bio nadležan da naredi direktorima svih osnovnh i srednjih škola da obavezno izjavljuje žalbe drugostepenom sudu u slučajevima kada je prvostepeni sud doneo presudu u korist zaposlenog, odnosno da obavezno izjavljuju revizije u slučaju kada drugostepeni sud ne usvoji žalbu. Ovo proizlazi iz dopisa koji je ministar Ružić 1. februara 2022.  uputio direktorima svih osnovnih i srednjih škola na teritoriji Srbije. Postavlja se pitanje kako je ministar Ružić mogao da naredi direktorima da izjavljuju žalbe i revizije, a što ukazuje da je imao saznanja da će doći do promene stava VKS, a ne može da naredi direktorima da ne potražuju parnične troškove od zaposlenog pomoćno-tehničkog osoblja koje se nalazi na rubu siromaštva“, upisao je Ječmenica.

Minimalac ne uključuje nikakve naknade

Kao što je portal N1 je već pisao i sindikati i stručnjaci za radno pravo ukazuju da je minimalna zarada socijalna kategorija, a ne ekonomska. I da, prema odredbama Zakona o radu, predstavlja minimalnu naknadu za rad i standardni učinak za vreme provedeno na radu, te da ne može da uključuje nikakve naknade.

Mario Reljanović, sa Instituta za uporedno pravo, za portal N1 je ranije izjavio da VKS ispravno utvrđuje da je i regres za godišnji odmor i topli obrok deo osnovne zarade.

„Ali, to nikako ne važi u slučaju kada je plata – minimalac. Minimalna naknada za rad i standardni učinak za vreme provedeno na radu i tu nema reči ni o čemu drugom. Čak se izričito Zakonom o radu kaže da se sve ostalo što čini uvećanu zaradu dodatno isplaćuje, a naravno da regres i topli obrok spadaju u druga, ostala primanja. Tako radnici koji primaju minimalac naknadu za topli obrok i regres moraju posebno da prime“, naveo je Mario Reljanović.

Komentari

Vaš komentar