Tepić: Izarčili imovinu i osakatili Telekom samo da bi održavali rejting vlasti

Biznis 05. jul 202214:06 > 14:4477 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić izjavila je u emisiji N1 Studio Live da će afera Telekom biti pokrenuta u budućem sazivu Narodne skupštine. "I Evropska komisija je uvrstila aferu Telekom u svoj izveštaj, kao jednu od najvećih korupcionaških afera, tako da ovaj saziv parlamenta neće moći da pobegne od odgovora na ova pitanja. Nadam se da će završiti krivičnim prijavama i procesuiranjem onih koji su izarčili imovinu građana i osakatili Telekom samo da bi održavali rejting ove vlasti", istakla je Tepić.

Želela bi da svoja saznanja o Telekomu iznese na javnom servisu, ali naglašava da to nije u mogućnosti da uradi.

„Mi ćemo morati da govorimo o poslovanju Telekoma za skupštinskom govornicom. Meni je žao što ne možemo na RTS-u da govorimo o tome, i potpuno mi je neverovatno da tri meseca od izbora RTS nije otvorio svoj studio, osim u dve retke prilike, i to kroz snimljene izjave. Želimo da otvorimo važne teme, između ostalog i Telekom. Prosto ne  mogu da verujem. Kao da je zabranjeno RTS-u da zove opoziciju, osim u 45 dana kampanje. Kao da imaju moratorijum na stav opozicije“, navela je Tepić.

Povezane vesti

Ona je ponovila da su EPS i telekom dva državna giganta koja su se uvek takmičila ko će imati bolje bilanse na kraju godine.

„Sada su oba pretvorena u olupine zahvaljujući neprofesionalnom menadžmentu, koji se rukovodio isključivo partijskim i ličnim interesima. Menadžment je bio usmeren više na medijske sadržaje i hiperprodukciju televizijskih kanala samo zato da bi se potopila kritička misao. Da se lažira pluralizam u medijima, da se prikrije da postoje samo prorežimski mediji“, kazala je Tepić.

Dodaje da je stvoren privid „balansiranog novinarstva“ koje je u službi zaštite režima, i najavljuje da će Telekom „biti na dnevnom redu Skupštine Srbije.

„Ako ne bude formalno stavljen, mi ćemo to pitanje otvarati stalno. Dug Telekom je skoro 1,9 milijardi evra. Ja ću dati novi podatak jer ne moralju ljudi da budu ekonomski stručnjaci da bi shvatili kako državno preduzeće koje oni plaćaju jeste na ivici propasti. Kada pogledate poslovanje, vidite da se generalni direktor Vladimir Lučić i njegov tim ponašaju potpuno kao da je Telekom privatan, kada se zadužuju ili pretplaćuju“, rekla je Tepić.

Međutim, nastavlja Tepić, kada treba da se vraćaju dugovi i kada se zadužuju, onda se menadžment ovog preduzeća ponaša kao da je državno preduzeće u pitanju, i svi građani treba da plaćaju te dugove.

Telekom dug plaća za 14 meseci

„Reći ću jedan od podataka koji do sada nisam objavila. Telekom kada nekome duguje, prosek je 14 meseci za plaćanje. To znači ako neko napravi posao sa Telekomom i treba da mu plati, to uradi tek za 14 meseci. S druge astrane, kada vi Telekomu treba da platite uslugu, recimo korisnici, vi to morate da uradite u roku od 29 dana. I to je potpuno jasna slika koliko je likvidnost problematična“, napomenula je gošča N1.

Ona je optužila menadžement kompanije za friziranje izveštaja, i za prikazivanje troškova kao prihode.

„Ja sam na to skrenula pažnju još u decembru… Na osnovu dokaza i dokumenata koje sam tada dobila, govorila sam o friziranja izveštaja, ali je to teško štivo za čitanje, u međuvremenu je počela kampanja, i onda su ti detalji ostali van pažnje javnosti“, objašnjava Tepić.

Očekivala je da nadležno tužilaštvo reaguje nakon njenih tvrdnji, međutim, do toga nije došlo. Naglašava da će na tome insistirati i dalje.

„Republičko javno tužilaštvo bi moralo da reaguje po službenoj dužnosti. Umesto toga, ja sam dobila tri krivične prijave, od Telekoma, Mtel-a i Vladimira Lučića. Njih zanima ko je izvor toga. To je dokaz daje sve što sam iznela tačno“, rekla je Tepić.

Pogledajte gostovanje u emisiji N1 Studio Live:

Komentari

Vaš komentar