Tabaković sa Misijom MMF: Srbija novu krizu dočekala spremno

Biznis 11. mar 202217:034 komentara
Podeli:
Izvor: Tanjug/Rade Prelić

Srbija je novu krizu dočekala spremno. Stabilnost deviznog kursa i izvesnost u poslovanju važni su za očuvanje stabilnosti u zemlji, izjavila je guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković na današnjem sastanku s misijom Međunarodnog monetarnog fonda.

Na sastanku povodom druge revizije tekućeg savetodavnog aranžmana Srbije sa MMF, analizirana su aktuelna i očekivana kretanja, posebno dešavanja u međunarodnom okruženju, gde je uticaj virusa korona na svetska robna i finansijska tržišta dodatno pojačan efektom geopolitičkih tenzija.

Pročitajte još:

„Кao ni tokom prethodnih epizoda povećanih međunarodnih rizika, tako ni tokom prethodne dve nedelje mi nismo dopustili da spoljni šokovi dovedu do prekomernih oscilacija deviznog kursa. Ovu krizu smo dočekali spremno, ponašajući se odgovorno u prethodnom periodu. Dočekali smo je sa izuzetno visokim nivoom deviznih rezervi od 16,5 milijardi evra, koliko su iznosile na kraju 2021. godine“, rekla je Tabaković.

Podsetila je da je u poslednjem tromesečju prošle godine ostvaren visok tromesečni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od sedam odsto međugodišnje, odnosno 1,7 odsto desezonirano, a da je izvoz robe i usluga prošle godine dostigao rekordnih 28,6 milijardi evra, odnosno 53,6 odsto BDP-a.

„U uslovima gde su pojedine grane industrije i dalje na udaru problema u globalnim lancima snabdevanja, ovakav rezultat po pitanju izvoza ne bi ni bio moguć bez otvaranja novih kapaciteta“, ocenila je Tabaković.

Dodala je da neto strane direktne investicije u 2021. godini ne samo da su bile dovoljne da u celosti pokriju tekući deficit, već je ta pokrivenost dostigla 155 odsto, što je najviše u proteklih pet godina.

„I bruto strane direktne investicije su sa 3,9 milijardi evra bile na rekordnom nivou, a i u prva dva meseca ove godine njihovi prilivi su na sličnom nivou kao i prošle, rekordne godine“, rekla je Tabaković.

Ona je stakla da i u krizi izazvanoj sukobom u Ukrajini sve banke u Srbiji posluju normalno i raspolažu dovoljnom količinom i dinarskih i deviznih sredstava, kao i efektivnog stranog novca u svim valutama za koje postoji tražnja na domaćem tržištu, i u stanju su da odgovore na sve zahteve i potrebe svojih klijenata.

„Od početka godine zabeležen je nastavak rasta devizne štednje, tako da nema nikakve bojazni da bi moglo biti ugroženo redovno snabdevanje banaka potrebnim deviznim sredstvima, a time ni klijenata banaka“, navela je Tabaković i dodala da NBS poslednjih dana pojačano snabdeva banke stranom efektivom i u skladu sa potrebama takvo snabdevanje nastaviće se i u narednom periodu.

NBS, po njenim rečima godinama unazad dokazuje da ima dovoljno sredstava, znanja, umeća i iskustva da održi stabilnost ne samo na deviznom, već na celokupnom finansijskom tržištu i tako će nastaviti da radi i u narednom periodu.

Predstavnici MMF-a ocenili su na sastanku da u Srbiji postoji dobar sistem upravljanja u kriznim situacijama, što će svakako uključiti u svoje projekcije za Srbiju i tokom ove krize uzrokovane aktuelnim geopolitičkim kretanjima, navodi se u saopštenju NBS.

Dodali su i da je veliki broj institucija pohvalio NBS za brzu i efikasnu reakciju povodom dešavanja u vezi sa Sberbank grupom, čime je poverenje u sistem još jednom opravdano.

Komentari

Vaš komentar