Tabaković: Očuvana cenovna stabilnost i kurs u cilju jačanja Srbije

Biznis 29. jun. 202119:2924 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković rekla je danas da sve što je urađeno prethodnih godina, od postignute i očuvane cenovne stabilnosti i relativne stabilnosti deviznog kursa, usidrenih inflacionih očekivanja i jakog finansijskog sistema do najviših deviznih rezervi govori u prilog istrajavanju na jačanju zemlje.

Ona je na godišnjoj onlajn skupštini Banke za međunarodna poravnanja (BIS) rekla da je uprkos krizi to omogućilo da se Srbija sa ekonomskim efektima pandemije bori sa znatno bolje startne pozicije.

Pročitajte još:

„Od početka pandemije NBS je među prvima reagovala kako bi podržala građane, privredu i državu da finansijski lakše prebrode ovu krizu, čime smo obezbedili i nesmetano funkcionisanje svih finansijskih tokova“, rekla je Tabaković, a navodi se u saopštenju NBS.

Dodala je da je NBS bila među prvim regulatorima u regionu i Evropi koji su uveli moratorijum na otplatu obaveza, a učešće problematičnih kredita u ukupnim kreditima dodatno je smanjeno na 3,7 odsto.

Bruto devizne rezerve su, kako se navodi, uprkos krizi na kraju maja bile za oko 780 miliona evra više nego na kraju 2019. godine.

„Sve zajedno omogućilo je da Srbija već u prvom tromesečju ove godine premaši pretkrizni nivo bruto domaćeg proizvoda (BDP), uz povoljne uslove finansiranja i očuvanu stabilnost na svim segmentima finansijskog tržišta“, rekla je Tabaković.

Tokom finansijske 2020/2021. godine BIS je, kako se navodi podržao i dalji razvoj finansijskih tehnologija i bankarskih usluga, uz ocenu da je pandemija dodatno ubrzala prelazak na digitalna plaćanja i da centralne banke rade na poboljšanju postojećih platnih sistema u ostvarivanju ključnih ciljeva javne politike.

Dodaje se da je razmatran napredak u realizaciji Strategije za inovacije do 2025. (Innovation BIS 2025), uz zadržan fokus na investiranja u tehnologiju sledeće generacije kako bi se izgradilo digitalno radno okruženje koje je otporno i spremno na buduće izazove

„NBS je pre više od dve i po godine građanima omogućila jedan od najsavremenijih načina plaćanja – IPS NBS sistem. Sredinom drugog tromesečja 2021. godine oboren je rekord u dnevnom broju plaćanja realizovanih u IPS NBS sistemu, kada je ostvareno više od 206,5 hiljada plaćanja“, navela je Tabaković.

Istakla je da je porastao broj korisnika elektronskog i mobilnog bankarstva (fizičkih i pravnih lica i preduzetnika) u prvom tromesečju 2021. u odnosu na isti period prošle godine, za 28,9 odsto veći je broj korisnika mobilnog bankarstva i za 14,4 odsto veći je broj korisnika elektronskog bankarstva.

Zajednički zaključak godišnje Skupštine BIS-a bio je da je, uz intenzivnu saradnju centralnih banaka i vlada, negativan efekat ekonomskog šoka na privredu i finansijski sistem zbog pandemije bitno umanjen.

Komentari

Vaš komentar