Tabaković: Novo doba i nove finansije zahtevaju jaču saradnju

Biznis 04. sep. 202111:255 komentara
Podeli:
Narodna banka Srbije, NBS
Izvor: N1

Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je na otvaranju Kineskog foruma za finansijsku tehnologiju da novo doba i nove finansije zahtevaju još jaču saradnju, a da se Srbija opredelila za produbljivanje odnosa s dokazanim prijateljima s kojima deli iste vrednosti i cilj – a to je dobrobit naših naroda, saopštila je NBS.

Ona je istakla da se napredak postiže ako smo otvoreni da gradimo budućnost sa onima koji rade za dobrobit ljudske civilizacije, podsetivši da je pre dve decenije plaćanje karticama bilo veliko tehnološko dostignuće, dok su danas mobilne aplikacije i elektronski servisi realnost i nova normalnost.

Građani i privreda u Srbiji danas koriste IPS NBS sistem za brzo, lako i sigurno plaćanje, rekla je Tabaković i navela da je tokom poslednjih devet godina u Srbiji broj platnih transakcija izvršenih elektronskim bankarstvom porastao gotovo 100 odsto, dok je broj platnih transakcija izvršenih mobilnim bankarstvom veći za 81 put.

Srbija je među prvima u Evropi uredila i proces video-identifikacije korisnika finansijskih usluga, a donošenjem Zakona o digitalnoj imovini postala je jedna od prvih zemalja koje su detaljno regulisale ovu oblast, kazala je Jorgovanka Tabaković.

Kineski forum za finansijsku tehnologiju, čiji su domaćini Međunarodna bankarska federacija, Kinesko udruženje banaka i Kineska asocijacija trgovine robe i usluga, održan je u okviru osmog Kineskog međunarodnog sajma za trgovinu uslugama.

Održavanje foruma podržali su Svetska trgovinska organizacija, Konferencija UN o trgovini i razvoju, Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj i druge međunarodne organizacije.

Komentari

Vaš komentar