Tabaković: NBS je generator tehnoloških promena na tržištu finansijskih usluga

Biznis 05. sep 202210:459 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Narodna banka Srbije je generator tehnoloških promena na tržištu finansijskih usluga, a novo doba i nove finansije zahtevaju još jaču saradnju između zemalja i naroda, poručila je guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković na otvaranju Кineskog foruma za finansijsku tehnologiju (China Financial Technology Forum), saopštila je NBS.

Ona je istakla da između Srbije i Кine ima uzlazni trend, jer je podupire i prijateljstvo između srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kineskog predsednika Si Đinpinga.

Pročitajte još

„Prirodno je da podižemo lestvice naših očekivanja za sve što nam donosi dobro i da svaku dobru uslugu koju razvijemo i koja zaživi korisnici finansijskih usluga prihvate kao novu normalnost“, kazala je Tabaković.

Istakla je da je NBS generator tehnoloških promena na tržištu finansijskih usluga kojima su građanima i privredi stvoreni uslovi za znatno lakše, brže, sigurnije i jeftinije poslovanje.

„Znatno smo unapredili platnu infrastrukturu u Srbiji uvođenjem najsavremenijeg sistema za instant plaćanja – IPS sistema NBS pre četiri godine. Od tada ga intenzivno razvijamo uvođenjem brojnih novih funkcionalnosti, po meri savremenog korisnika. Podstičemo finansijsku inkluziju razvojem platnih usluga, koje omogućavaju jednostavan i brz instant prenos novca u bilo koje doba dana i godine, uz poznavanje samo mobilnog telefona“, kazala je Tabaković.

Kako je navela, dinamična saradnja sa China UnionPay omogućava da se srpski nacionalni DinaCard kartični sistem koristi širom sveta.

„Danas je prihvatanje UnionPay kartica obezbeđeno na preko 85 odsto bankomata u Srbiji, dok je prihvatanje UnionPay kartica na prodajnim mestima omogućeno na 37 odsto POS terminala“, rekla je Tabaković.

Кineski forum za finansijsku tehnologiju, na temu „Novo doba, nove finansije, nova tehnologija“, održava se u okviru 9. Кineskog sajma za trgovinu uslugama (China International Fair for Trade in Services – CIFTIS), uz podršku Svetske trgovinske organizacije, Кonferencije UN o trgovini i razvoju, Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj i drugih međunarodnih organizacija.

Komentari

Vaš komentar