Tabaković: Hajka protiv bankarskog sektora, naknade problem samo u Srbiji

Biznis 13. jul 202114:09199 komentara
Podeli:
Izvor: Tanjug / Slobodan Miljević

Narodna banka Srbije (NBS) nema nameru da ulazi u polemiku sa onima koji uvek nađu način da imaju neki profitabilan posao, izjavila je guvernerka Jorgovanka Tabaković, ali je ukazala kako svi zaboravljaju presudu u Evropi protiv jedne banke koja kaže da su naknade za obradu kredita zakonite.

Tabaković je novinarima u NBS, gde je predstavljena nova usluga e-Uprave, rekla da će rejting Srbije, kojem je bila nadomak pre pandemije, sada uniziti hajka protiv bankarskog i finansijskog sektora i problem sa naknadama za obradu kredita koje postoje 20 godina.

Povezane vesti

To je problem samo u Srbiji, a svi zaboravljaju presuda u Evropi jednoj od banaka, da su naknade zakonite. Ne mešam se u rad sudova, ali neću dopustiti nikom da od Srbiju od poželjne investicione destinacije pravi pravno nesigurno i nepoželjno mesto za ulagače, naglasila je Tabaković.

Ono što je Srbiju stavilo na mapu najinteresantnijih zemalja za investiranje svetu su pravna sigurnost i poslovni ambijent, naglasila je ona i predočila da zakoni k0oji važe od 2000. godine do danas „odjednom se dovode u pitanje“.

Narodna banka ima svoj stav, od 2006. godine, da efektivna kamatna stopa obuhvata sve troškove i da to treba da bude prikazano, rekla je Tabaković.

Ona je ukazala da su se pojedini advokati obraćali NBS da traže ugovor o kreditu kako bi mogli da tuže po tim završenim i otplaćenim ugovorima.

Kao da ovde ima nekoga da ne zna da se tužbe preprodaju za 20 evra, kao da ne znate da se po banderama lepe pozivi za tuženje banaka. Ima li neko od vas da ne zna da su banke deo privrede, upitala je Tabaković.

Zašto se stvara odijum prema bankama u Srbiji, to treba da pitate oni koji rade na tome, rekla je Tabaković i naglasila da za naknadu od 2.000 dinara, spor banku košta 48.000 dinara.

Zaključite ko uzima tu razliku od 2.000 do 48.000 dinara, istakla je Tabaković.

Komentari

Vaš komentar