Si na otvaranju Foruma u Davosu: Budućnost i sudbinu sveta određuju sve države

Biznis 25. jan 202116:00 > 16:033 komentara
Podeli:
Si Đinping
Izvor: STR / AFP

Kineski predsednik Si Đinping, koji je otvorio ovogodišnji Svetski ekonomski forum u Davosu, rekao je da "podeljeni svet ne može da se izbori sa zajedničkim izazovima sa kojima se čovečanstvo suočava" i založio se za suprotstavljanje unilateralizmu i nasilju u ime multilateralizma. U obraćanju učesnicima Foruma koji se ove godine održava onlajn zbog pandemije koronavirusa, Si je rekao da je suština multilateralizma u tome da se međunarodne stvari rešavaju konsultacijama, kao i da budućnost i sudbinu sveta određuju sve države, prenela je Kineska medijska grupa (CMG).

„Podeljeni svet ne može da se izbori sa zajedničkim izazovima sa kojima se čovečanstvo suočava, a sukob će čovečanstvo odvesti u ćorsokak. Čovečanstvo je platilo visoku cenu po ovom pitanju“, naveo je Si.

On je rekao da su „istorija i stvarnost više puta potvrdili da će u današnjem svetu, ako krene pogrešnim putem konfrontacije, bilo da se radi o hladnom, vrućem, trgovinskom ili tehnološkom ratu, na kraju biti naneta šteta interesima svih država i da će biti žrtvovana dobrobit svih ljudi“.

„Moramo da se pridržavamo koncepta uzajamne i obostrane koristi, da zaštitimo jednaka prava razvoja svih zemalja i da promovišemo konkurenciju zasnovanu na pravičnosti i pravdi“, rekao je Si.

Kineski predsednik je dodao da svet prolazi kroz velike promene i da multilateralizam u 21. veku mora težiti inovacijama na osnovu održavanja integriteta i mora biti okrenut budućnosti.

„Potrebno je pridržavati se ne samo osnovnih vrednosti i principa multilateralizma, već i promena u svetskom okruženju i usredsrediti se na zadovoljavanje potreba globalnih izazova, uz reforme i poboljšanje sistema globalnog upravljanja na osnovu opsežnih konsultacija i postizanja konsenzusa“, naveo je Si.

Tehnologija treba da služi čitavom čovečanstvu

Si je istakao da „naučna i tehnološka dostignuća treba da koriste čitavom čovečanstvu i da ne postanu sredstvo za ograničavanje razvoja drugih zemalja“.

Rekao je i da Kina oduvek insistira na vođenju nezavisne spoljne politike i aktivno razvija prijateljske odnose saradnje sa drugim zemljama.

„Čovečanstvo ima samo jednu Zemlju, a takođe ima i samo jednu zajedničku budućnost. Bez obzira na rešavanje trenutne krize ili ostvarenje zajedničke bolje budućnosti, čovečanstvo mora da pojača saradnju i solidarnost… Uhvatimo se za ruke i dignimo baklju multilateralizma da osvetlimo put razvoja čovečanstva i da zajedno unapredimo izgradnju zajedničke prosperitetne budućnosti čovečanstva“, naglasio je Si Djinping u govoru na Svetskom ekonomskom forumu, koji se umesto u Davosu održava u onlajn formatu.

Govoreći o pandemiji koronavirusa Si je izrazio uverenje da će „čovečanstvo sigurno pobediti“ i nastaviti da raste i napreduje u borbi protiv katastrofa.

Predviđeno je da tokom samita, predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard razgovara s ministrima privrede Francuske i Nemačke Brunom Le Merom i Peterom Altmejerom i s predsednikom banke Goldman&Saks o tome kako „obnoviti privredni rast“.

Uz pandemiju koronavirusa to je ključno pitanje za zvaničnike, poslovne ljude i naučnike koji će tokom ove sedmice učestvovati na tradicionalnom 51. simpozijumu, prvom koji se zbog pandemije održava virtuelno.

Evropu će u Davosu predstavljati nemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsednik Emanuel Makron i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, a novi šef Bele kuće Džozef Bajden, za ovogodišnji forum u Davosu delegirao je imunologa Entonija Faučija, svog savetnika za pandemiju.

Komentari

Vaš komentar