Svega 426 turističkih vodiča i pratilaca dobija državnu pomoć od dva minimalca

Biznis 06. jul. 202111:521 komentar
Podeli:
turistički vodič, turistički vodiči, turizam, vodiči, putovanje, vodič
Izvor: Shutterstock

Pravo na dve minimalne zarade, koje im država dodeljuje u vidu pomoći zbog pandemije kovida-19, dobilo je ukupno 426 turističkih vodiča i turističkih pratilaca. To nije ni trećina ukupnog broja licenciranih vodiča i pratilaca koji su, prema podacima dostupnim u martu ove godine, imali važeću legitimaciju.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija objavilo je konačan spisak turističkih vodiča i turističkih pratilaca koji su u ispunili uslove za dodelu subvencija. Na spisku je tačno 336 vodiča i svega 90 turističkih pratilaca. Toliko ih je, praktično, ispunilo uslove da pomoć nisu ostvarili iz dosadašnjih državnih paketa, što znači da su – nezaposleni, nemaju agenciju u vlasništvu i nisu u penziji.

Pročitajte još:

Uslov da bi dobili ovu pomoć od dva puta po 30.900, 24 dinara, najavljenu za sredinu jula i avgusta je da su državljani Srbije, da su položili stručni ispit za turističkog vodiča ili turističkog pratioca u skladu sa propisima iz oblasti turizma. Takođe, uslov je i da su do dana stupanja na snagu ove uredbe po osnovu koje dobijaju pomoć (a to je mart 2021. godine) ispunili zakonsku obavezu zamene legitimacije, odnosno da poseduju odgovarajuću i važeću legitimaciju.

Neophodno je i da vodič ili pratilac nije u radnom odnosu, uključujući i u privrednom društvu čiji je osnivač ili član, kao i da nije radno angažovan po osnovu rada van radnog odnosa. Pravo na ovu pomoć nemaju ni oni koji su registrovani kao preduzetnici, ili su penzioneri.

Novac će vodičima i pratiocima kojima su odobrene subvencije,  kako je ranije najavljeno, biti uplaćen na dinarske tekuće račune koje su otvorili kod poslovnih banaka.

Podsetimo, prema evidenciji Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija na dan 12. marta 2021. godine, kako je portal N1 već pisao, važeću legitimaciju imalo je 1.175 turističkih vodiča i 415 turističkih pratilaca.

Komentari

Vaš komentar