Struja skuplja, premijerka „teši“ građane, a šta kažu stručnjaci?

Biznis 02. feb 202119:5195 komentara
Podeli:

Vlada Srbije, bar prema novim obećanjima, želi da konačno reši pitanje neefikasnog poslovanja Elektroprivrede Srbije. Jedan od koraka koji vodi ka tom rešenju, uveravaju iz Ministarstva energetike, jeste povećanje cene struje. Građanima će zato računi već od sledećeg meseca biti veći u proseku za oko 150 dinara. Stručnjaci ponovo upozoravaju da je EPS-u potrebno hitno restrukturiranje i dodaju da poskupljenja nisu do kraja opravdana.

Kada na vašu adresu sledeći put stigne račun za struju, veći iznos nego uobičajeno ne treba da vas iznenadi – od 1. februara električna energija u Srbiji je skuplja za 3,4 odsto.

Ukoliko ste do sada struju plaćali 3.000 dinara, od sledećeg meseca će vaš račun biti veći za oko 150 dinara. Zašto je Vlada odlučila da u vreme pandemije, ipak, koriguje cene struje na gore – iz Ministarstva energetike kažu da nijedna cena nije dobra za građane, ali da je potrebno misliti o osnovnoj proizvodnji.

Povezane vesti

„Mi moramo da znamo da Elektroprivreda Srbije nije NVO organizacija, neprofitna organizacija – to je strateški važno preduzeće, koje doprinosi rastu čitave privrede države. Moramo da budemo svesni da električna energija nije socijalna kategorija, vremena se menjaju, a troškovi proizvodnje su veći, ne zato što neki direktor ne radi svoj posao, nego zato što kvalitet uglja nije onakav kakav je bio. Ovoga puta povećanje cene električne energije je zbog povećanja usluga u prenosu distribucije, dakle, neće se odraziti na neto prihod Elektroprivrede Srbije“, kaže ministarka energetike Zorana Mihajlović.

Ministarka Mihajlović kaže da je EPS-u potreban „investicioni bum“ da bi postalo moderno i uspešno preduzeće, te da su neophodne milijarde evra novih investicija.

Da poskupljenje, ipak, nije opravdano, upozoravaju ekonomski stručnjaci, koji kažu da je prvi korak u rešavanju poblema u sektoru srpske energetike – restrukturiranje Elektropirvrede Srbije.

„Suštinske reforme izostaju, a država je u 2020. godini čak neplanirano dotirala EPS sa oko 40 miliona evra. Povećanje cena električne energije trebalo bi da bude takvo da omogući pokriće troškova redovnog poslovanja, troškova otkupa energije iz obnovljivih izvora i pokriće investicija. Međutim, takvo povećanje cene struje, ako ne bude uvezano sa smanjenjem drugih troškova (najpre radne snage) – moralo bi da bude nerazumno veliko što i ovu meru čini malo verovatnom“, navodi Fiskalni savet u oceni za poslovanje EPS.

„Na restrukturiranje i sistemske promene u EPS-u čekamo već decenijama, to preduzeće ima više neefikasnosti u svom radu – preveliki su troškovi za plate, plate su pojedinačno najveći trošak preduzeća, tu su i standardni problemi koji se spominju kao što su gubici na mreži… Sa te strane se može reći da je opravdano, ali sa druge strane – ima mnogo drugih načina… Da čekamo da se strukturni problemi reše – ne znam da li imamo vremena…“, kaže Milivoje Agatonović iz Nove ekonomije.

Građane „teši“ premijerka Ana Brnabić rečima da je i sa poskupljenjem struja u Srbiji i dalje najjeftinija u čitavoj Evropi – 42 odsto skuplja je u Crnoj Gori i Albaniji, a 13 odsto u susednoj Severnoj Makedoniji.

Možda bi to za građane i bila uteha, da u 2021. pored struje nisu poskupeli benzin, cigarete, TV pretplata i u glavnom gradu – porez na imovinu.

Komentari

Vaš komentar