Stručnjak: Poslednje poglavlje u priči o čuvenom BIP-u – tržni ili biznis centar

Biznis 19. avg. 202119:32 > 19:4023 komentara
Podeli:

Kakva će biti dalja sudbina Beogradske industrije piva, koja je od nedavno u rukama kompanije Auto Čačak? Planovi novog vlasnika nisu još uvek poznati... Ali, u novo poglavlje BIP ulazi sa starim problemima, budući da je imovina predmet restitucije. Naslednici kažu da se u prodaji BIP-a oslikava bezakonje i tvrde da obeštećenje neće prihvatiti.

Najčuvenija beogradska pivara dobila je novog vlasnika. Za kupovinu nekadašnjeg giganta – samo jedna ponuda – kompanija Auto Čačak kupila je BIP za dve milijarde i 90 miliona dinara. Novi vlasnik poručuje da će tek u narednom periodu govoriti o samoj kupovini i planovima za budućnost.

Prodajom Beogradske industrije piva nezadovoljni su mali akcionari, koji veruju da je BIP bez pravog razloga oteran u stečaj, a nezadovoljni su i cenom po kojoj je prodat, jer – kažu – za njih će ostati mrvice. Predsednik Skupštine poverilaca, međutim, navodi da je suma dovoljna da se podmire sva dugovanja, a da će deo dobiti i mali akcionari, koliko – kako kaže – bude moguće.

Povezane vesti

Deo imovine BIP-a je i predmet restitucije, potražuju je naslednici bivših vlasnika – Bogdan Veljković i njegova sestra.

„Kriminal, bezakonje, korupcija“, tim rečima Bogdan Veljković opisuje prodaju BIP-a i dodaje da je njegova vrednost daleko veća, jer pored centralne lokacije kod Mostarske petlje, gde se nalazi glavna pivara, poseduje i mnoge druge nepokretnosti i proizvodne pogone na više lokacija u Beogradu, Čačku, Kragujevcu.

„Dakle, to vredi 300 miliona evra. A ovaj čovek to sve dobija za 17 miliona, a država je mogla, a naš budžet je mogao da dobije 300 miliona – je l’ to nešto patriotski? Nije. Da ne govorimo o radnicima…Kao što kažete – oni su očekivali da nešto dobiju, te akcije, dobili su papiriće…“, kaže Bogdan Veljković, jedan od naslednika starih vlasnika pivare „Đorđe Vajfert“.

Bogdan Veljković ističe da je BIP prodat iako Agencija za restituciju nije ni počela da odlučuje o njihovom zahtevu za povraćaj imovine. Poziva se i na član 62. Zakona o vraćanju imovine i obeštećenju koji kaže da imovina koja je oduzeta bivšim vlasnicima, a za koju je podneta prijava u skladu sa Zakonom, ne može biti predmet otuđivanja do okončanja pravosnažnog postupka.

Na pitanje kako je prodaja BIP-a bila moguća – u Agenciji za restituciju odgovaraju ovako:

„Imovina se ne može otuđiti ukoliko su kumulativno ispunjena dva uslova i to da je podneta prijava u skladu sa Zakonom o prijavljivanju oduzete imovine i da se ta imovina može vratiti u naturi. Ukoliko nisu ispunjena ova dva uslova – imovina se može otuđiti ili staviti pod hipoteku ili zalogu, bez obzira što postupak restitucije nije pravosnažno okončan.“

Ipak, advokat porodice Veljković uverava da postupak nije okočan i da zato nije utvrđeno da li imovina može da se vrati ili ne… Bogdan Veljković kaže da ni na maksimalni iznos obeštećenja koji bi potencijalno dobio – ne pristaje.

„Ja da dobijem 500.000 evra u ratama, da dobijam jedan papirić? Ko vam kaže da za dve godine Srbija neće da pukne ekonomski? Tito je isto izdavao obveznice i to nije respektovano. Kako da primim nešto, neki papir od jednog režima koji je prljav, korumpiran i koji će da se sruši? Neću“, naglašava Veljković.

I dok se kraj „raspetljavanju“ pravnih problema još ne vidi – na delu oko Mostarske petlje prema Planu detaljne regulacije planirana je izgradnja komercijalnih sadržaja, a sve kako bi se formirao novi gradski centar uz stanicu “Prokop”.

„Verovatno je ta kupovina sa namerom da se promeni namena tog preduzeća i da se iskoristi zemljište koje to preduzeće ima. Lokacija je dosta dobra, može da se povezuje ne toliko sa centrom grada, koliko međugradskim saobraćajem i međunarodnim saobraćajem“, kaže ekonomski analitičar Mahmut Bušatlija.

Poslednje poglavlje u priči o jedinoj beogradskoj pivari, uveren je Bušatlija, biće tržni ili poslovni centar koji će ovde – kaže, vrlo očekivano – biti podignut. Ipak, to neće biti kraj ni za naslednike, ali ni za male akcionare. I jedni i drugi poručuju da se njihova borba, bez obzira na sve – nastavlja.

Komentari

Vaš komentar