Stručnjaci: Zbog lošeg vremena, rana setva kukuruza mora da se ponovi

Biznis 28. apr 202115:20
Izvor: N1

Uslovi za prolećnu setvu u Srbiji ove godine su najgori u poslednjoj deceniji, pa će teško biti završena u optimalnom roku, a poljoprivrednici koji su požurili i kukuruz posejali u martu, moraće da ga ponovo seju jer je seme zbog hladnog vremena i vlage istrulio, rekli su poljoprivredni stručnjaci.

Prema procenama rukovodioca službe marketinga u Institutu za kukuruz „Zemun Polje“ Živote Jovanovića u Vojvodini je kukuruzom zasejano od 60 do 70 odsto, a u centralnoj Srbiji oko 40 odsto od ukupno planiranih nešto više od milion hektara u celoj zemlji.

Povezane vesti

„Šteta neće biti strašna ako vremenski uslovi dozvole i setva se završi do 10. maja“, rekao je Jovanović za Betu.

Dodao je da poljoprivrednici, koji su požurili da poseju kukuruz krajem marta će, verovatno morati ponovo da seju istu njivu jer je seme bog nepovoljnih meteoroloških uslova propalo, a da je to novi izdatak.

Stručnjak za poljoprivredu Miroslav Malešević rekao je da kukuruz ne treba sejati dok se temperatura zemlje u setvenom sloju na dubini od oko šest-sedam santimetra ne stabilizuje na 10-12 Celzijusovih stepeni, a ko požuri da završi posao, bez obzira na uslove, moraće da presejava njivu.

On je rekao da je još rano za procenu ukupnih površina koje treba da se preseju jer se ne vidi koliko je semena propalo dok ne sine sunce i ne nikne ono što nije propalo.

„Najviše je ugrožena soja jer je 50 odsto od oko 200.000 hektara zasejano nedeklarisanim semenom koje nema snagu brzog klijanja, pa zrno napadaju štetočine“, rekao je Malešević.

Niske temperature su, kako je rekao, oštetile i šećernu repu koja propada na temperaturi i od minus dva stepena, pa će biti ili retka ili će i ona morati da se presejava.

Predsednik Asocijacije nezavisnih poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić rekao je da su usevi posejani u martu u lošem stanju i da će neke njive morati ponovo da se seju, ali i da insekti napadaju tek nikle biljke.

„Godina je specifična, ali stanje još nije zabrinjavajuće, mada ima i još jedan problem, a to je kora koja se formirala posle kiše i sprečava nicanje useva“, rekao je Jakšić.

Komentari

Vaš komentar