Stojiljković o minimalcu: Ozbiljna rasprava svodi se na dogovorenu farsu

Biznis 23. avg. 202118:54 > 20:0029 komentara
Podeli:

Pregovarači o minimalnoj zaradi danas su, prema rečima predsednika UGS Nezavisnost Zorana Stojiljkovića, dovedeni do - ivice strpljenja. "Tek posle sat i po intenzivnog pritiska državni sekretar Ministarstva finansija konačno je nazvao Malog i onda je rečena ta cifra od 35.012 dinara", kaže Stojiljković za N1. Ističe da očekuje još dva sastanka, da sindikati neće odustati od svog predloga, ali da misli da će se to završiti - "kao što se inače završavalo".

Poslodavci, sindikati i predstavnici Vlade Srbije nastavili su danas razgovor o povećanju minimalne mesečne zarade za 2022. godinu.

Na prvom sastanku sindikalci su predložili da minimalna mesečna zarada iznosi 39.000 dinara koliko je vrednost minimalne potrošačke korpe. Ipak, nakon današnjeg sastanka rečeno je da su predstavnici Ministarstva finansija predložili da se minimalna mesečna zarada sa sadašnjih 30.900 dinara poveća na 35.012 dinara, odnosno za 9,4 odsto.

Pročitajte još:

„Mislim da je svima jasno da je ovo neka vrsta loše beskonačnosti koja traje godinama i ozbiljnu raspravu ili potrebu za traganjem za konsenzusom oko minimalne zarade svodi na neku vrstu dogovorene farse“, kaže za N1 Zoran Stojiljković.

Ovde, navodi, ima nekoliko epizoda, „kao u dramoletu“.

„Prvo svi izlaze sa nekim zahtevima, onda Vlada izlazi sa parametrima ne određujući se šta je njen stav, a da je pre toga Vučić koji nema formalna ovlašćenja oko toga mesecima ranije rekao koliko će to biti“, navodi gost N1.

Pregovarači su, prema njegovim rečima, danas dovedeni do ivice strpljenja.

„Tek posle sat i po intenzivnog pritiska državni sekretar Ministarstva finansija konačno je nazvao Malog i onda je rečena ta cifra od 35.012 dinara“, kaže Stojiljković.

On očekuje još dva sastanka.

„Prvo ćemo se sastati kao kolegijum SES-a i onda početkom seprembra kao SES. Mislim da će se to završiti kao što se inače završavalo – poslodavci će čekati da vide šta specifična ponuda za njih, mi naravno ne možemo odustati od svog predloga, imamo dobru argumentaciju, a Vlada će ostati na svojoj poziciji“, navodi on.

Stojiljković precizira da se ljudima može učiniti da je rast minimalne zarade od skoro 10 odsto za sindikate prihvatljivo. Međutim, on navodi da je na Socijalno-ekonomskom savetu pre tri godine  dogovoreno da minimalna zarada u roku od tri godine sitgne „nešto što se zove minimalna potrošačka korpa“, koja takođe nije dovoljna za preživljavanje.

Po glavi – 48 grama paradajza

„Jedna od stavki te korpe je 48 grama paradajza dnevno po članu porodice. To nije dovoljno ni za preživljavanje. Imate ozbiljna istraživanja Clean Clothes kampanje, gde prihod potreban za pristojni život iznosi 98.000 dinara“, ukazuje Stojiljković.

Niko se, kaže, neće suprotstaviti tezi da je minimalna korpa nedovoljna, čak je, navodi i prosečna potrošačka korpa nedovoljna za život.

„Ako vlast u liku Aleksandra Vučića ponudi 35.000 dinara to nije ni prost zbir rasta BDP i očekivane inflacije koja je već 3,5 odsto… S druge strane priča se o 2024. godini i prosečnoj plati od 900 evra, odnosno 450 do 500 minimalca, kako ćete to ostvariti“, pita gost N1.

Medijalna zarada u Srbiji je 49.000 dinara (to znači da polovina zaposlenih radi za platu manju od tog iznosa, prim. nov.).

„To znači da polovina radnika sanja taj iznos koji isto ni za šta nije dovoljan za život“, ukazuje Stojiljković.

On je istakao značaj uvođenja progresivnog oporezivanja zarada i podizanja neoporezivog minimuma.

„Ono o čemu poslodavci sanjaju jeste podizanje neoporezivog dela zarada. Niko nije izašao sa kalukulacijom da se njima izađe u susret da se sa 18.000 dinara ova granica podigne na 21.000 dinara i da se zarade iznad tog iznosa oporezuju“, kaže Stojiljković.

Sindikati, kaže, imaju neke projekcije, ali je jedina legalna računica ono što da Ministarstvo finansija.

„Tu kalkulaciju nismo videli. Mi imamo ekonomske argumente, s druge strane ih ne vidimo. Proizvod ovoga što je Vučić obećao je samo  nastavljanje postojećeg stanja – tu nema olakšica, podizanja neoporezivog dela zarade“, navodi Stojiljković.

Citiraću nekoga koga ne očekujete

„Citiraću sada nekoga koga ne očekujete: privrednika Zorana Drakulića. On tvrdi da ne isplaćuje nikome platu manju od 50.000 dinara i da bi mogli da imamo minimalac na nivou od 50.000 dinara kad bismo imali neku privrednu strategiju“, rekao je Zoran Stojiljković.

Komentari

Vaš komentar