Stojiljković o frilenserima: Predstoji dug zajednički put borbe

Biznis 04. maj 202110:3013 komentara
Izvor: N1

Podrška borbi Udruženja radnika na internetu protiv retroaktivnog i prinudnog oporezivanja za Sindikat Nezavisnost je logičan, čak neminovan izbor, zato smatrajte Nezavisnost svojim domom, izjavio je predsednik te sindikalne centrale Zoran Stojiljković.

On je ocenio da predstoji još „dug zajednički put – put borbe za uređenje i poboljšanje zakonskog položaja i radnih i socijalnih prava“, pri čemu je za frilensere potrebno utvrđivanje „poslodavačke adrese“, preneo je portal UGS Nezavisnost.

Stojiljković je dodao da „uređivanje i ugovaranje odnosa u GIG ekonomiji (ekonomija frilensera) traži delovanje na planetarnoj ravni i međunarodnu sindikalnu saradnju i solidarnost“.

Povodom informacija da se nakon pregovora sa predstavnicima Vlade podelilo udruženje radnika na internetu, Stojiljković je frilenserima poručio da je „pregovaranje umeće ostvarivanja mogućeg“, a da je rezultat pregovora posledica „uspostavljenog odnosa snaga i igri interesa i moći“.

Prema njegovim rečima, u sindikalnoj borbi, u kojoj gotovo da nema slučajeva jednokratnog i apsolutnog realizovanja zahteva, prioritet uvek imaju najurgentniji interesi i zahtevi onih najizloženijih i najugroženijih.

„Ako tražimo solidarnost od drugih, moramo je pokazivati i u sopstvenim borbama i zahtevima. Staro sindikalno geslo je da podeljeni nismo ništa, a da ujedinjeni možemo sve“, istakao je Stojiljković.

Komentari

Vaš komentar