Stojčić: Uskoro konkurs za rešenje i dizajn metro stanica prve linije metroa

Biznis 27. sep. 202119:308 komentara
Podeli:
Izvor: Beoinfo

Sekretarijat za javni prevoz i kompanija "Beogradski metro i voz”, u saradnji sa Udruženjem arhitekata Srbije, uskoro će raspisati konkurs za idejno arhitektonsko rešenje i dizajn metro stanica prve linije beogradskog metroa, izjavio je glavni urbanista Beograda Marko Stojčić.

On je, kako u saopštenju navodi Beoinfo, za TV Vesti rekao da je aktivnost koju trenutno sprovode „arhitektonski konkurs i za dizajn stanica“.

„Ove godine znaćemo kako će sve izgledati – i prostor iznad metro stanica i prostor unutar stanica na prvoj liniji budućeg metroa“, najavio je Stojčić.

Precizirao je da u drugoj polovini novembra počinju građevinski radovi na Makiškom polju, gde će se nalaziti depo za metro sistem prve i druge linije, a da polovinom sledeće godine kreće i izgradnja tunela, od Železnika preko Belih voda ka Bulevaru vojvode Mišića.

„Trasa nadalje ide preko Savskog trga, Trga republike, Bajlonijeve pijace, sve do Mirijeva, gde se završava prva linija i odakle se nastavlja druga linija ka Zemunu“, rekao je Stojčić.

Sistem prve i druge linije bi, kako navodi Stojičić, trebalo da bude izgrađen do 2030. godine, „s tim da će prva linija biti u funkciji 2028. godine“.

Podsetio je i da se upravo završava javni uvid u Plan generalne regulacije šinskih sistema, koji je trajao mesec dana i na kojem su građani mogli da daju svoje sugestije i primedbe.

„Takav sistem je način da se konačno razreši čitav niz saobraćajnih problema u Beogradu“, ocenio je Stojčić.

Komentari

Vaš komentar