Stepanović: Nemamo vladu, para, energenata – s čim ulazimo u ovu svetsku krizu

Biznis 05. okt 202209:2528 komentara

Urednica Nove ekonomije Biljana Stepanović kaže za N1 da ne vidi zašto bi nam sada bilo gore nego devedesetih, kao što upozorava da će biti predsednik Srbije Aleksandar Vučić, jer sada nismo ni u ratu, ni pod sankcijama, niti imamo hiperinflaciju koju smo imali tada. Kaže da su takve njegove izjave "klasično dizanje panike" i da je to "u najmanju ruku neodgovorno", jer će neki ljudi da u to poveruju, "da pojure u banke i podignu svoj novac, i da izazovu još goru krizu".

„Dok nije bila ovako teška situacija, takvim izjavama držali su ljude u strahu i pokornosti – to je tad nekako prolazilo. Ali sada je to veoma opasno“, poručuje Stepanović i Novom danu i apeluje na vlast, predsednika i tabloide da ne plaše ljude i ne šire paniku.

Povezane vesti

Ona kaže da se, za razliku od predsednika, plaši „što nam je Vučić, takav kakav je, predsednik, što nam je Ana Brnabić mandatarka, što nemamo vladu, para, energenata, s čim mi ulazimo u ovu svetsku krizu“.

Dodaje da još od poplava u Obrenovcu, pa preko pandemije koronavirusa, pa sad ove krize izazvane ratom u Ukrajini, Vučić ima taj manir zaplašivanja.

„Umesto da smiruje ljude, pogotovo što je jedina institucija koja funkcioniše u ovoj zemlji predsednik, mi nemamo ni vladu, Brnabić kaže da nema vremena da formira vladu, pa to je da vam mozak eksplodira“, navodi urednica Nove ekonomije.

Kaže da dinar jeste stabilan, što je dobro za dužnike i za privredu, ali da je to izuzetno loše za izvoznike.

Podseća da, kako je rekla ministarka energetike Zorana Mihajlović, treba da uvezemo energente u vrednosti od minimum tri milijarde dolara.

„Ako smo prodali 2,5 milijarde dolara (u prva četiri meseca prošle godine) da bi održali kurs u vreme kada nije bila ovakva kriza, koliko sad moramo da prodamo“, pita ona i dodaje da je dinar nerealno jak, „to ne odgovara našim izvoznicima, našu robu poskupljuje“.

Takođe, s obzirom da su srpski krediti u dolarima i da energente plaćamo u istoj valuti, upozorava da što više skače dolar, količina novca koji treba da date je veća.

Navodi i da država apeluje na građane da štede, za šta je i sama, ali ukazuje da „ta štednja rešava samo jedan mali deo problema“.

„Stalno ponavljam, zašto ste devastirali EPS, Srbija je mogla da izvozi struju sada kad je najskuplja, umesto da je uvozi… Na svim stranama su nam sada žarišta, i to je rezultat ove mudre politike“, poručuje Stepanović.

Komentarišući jučerašnju izjavu Brnabić o tome da pretpostavlja da bi joj 40.000 dinara odnosno minimalac potrajao nekoliko dana, Stepanović ocenjuje da to svedoči da ona nema pojma.

„Da predsednica vlade tako lakonski odgovori, to je još jedan u nizu njenih gafova“, navodi ona i dodaje da nije stvar u tome koliki je minimalac ili prosečna plata, nego koliko čovek za to može da kupi, o čemu, kako dodaje, vlast ne govori.

O špijunskoj aferi sa NIS u Rumuniji, odnosno sumnje u odavanje poverljivih podataka o nalazištima nafte i gasa u toj zemlji Beogradu i Moskvi, Stepanović ističe da je „u dubokom interesu države Srbije da ako nema ništa sa ovom špijunskom aferom, da to jasno iskomunicira da se operemo, u suprotnom smo u ozbiljnom problemu“.

„Ako je istina – to je strahoviti skandal, boga molim da nije“, kaže novinarka.

Mleka nema zbog jako malih otkupnih cena

O nestašici mleka i poljskom i češkom mleku u rafovima srpskih prodavnica kaže da domaće nemamo jer „proizvođači mleka dobijaju jako male otkupne cene, ne isplati im se da proizvode mleko, oni onda krave ili prodaju u meso i ne povećavaju stočni fond“.

„Umesto da se proizvođačimo dalo više para za otkup mleka, a da se manje dalo trgovcima marži i prerađivačima. Ovde najveći prerađivač Imlek može da izvozi mleko, može da diktira cene. Umesto da ste vodili politiku da povećavate proizvodnju kod primarnih proizvođača, vi radite obrnuto. Cena mleka više nije ograničena, a njega i dalje nema“, ocenjuje Stepanović.

Komentari

Vaš komentar