Statistika kaže da su cene porasle manje od pet odsto, ali šta kaže novčanik…

Biznis 15. sep 202119:4541 komentara

Poskupljenja u Srbiji evidentira statistika, po džepu najbolje osete građani, a rast inflacije potvrđuje i Narodna banka Srbije. U objašnjenju navodi da je izazvana globalnim rastom cena, a koliko se to, zapravo, odražava na životni standard?

Ko je pored pijace i prodavnice prošao, a da poskupljenje nije primetio, ili nije kupovao, ili ga rast cena hrane u Srbiji ne dotiče.

Građani sa kojima smo razgovarali kažu da je u prodavnici najviše poskupelo meso, a da na pijaci više novca moraju da izdvoje za povrće i voće.

„Paradajz vam je 250, 240, krompir je 100, nemam komentar“.

N1: Vidim nosite papriku, je l’ porasla cena paprike?

„Porasla je dosta, ove ljute su bile po 150, sad su 200, negde 250, zavisi kako gde“.

N1: Je l’ osetite poskupljenje, kako živite?

„Piletina je bila 300, 350, sad je 450“.

„Na žalost, hiljadu dinara više nije ništa, zaista. I verujte, ne znam da li se uopšte isplati spremati zimnicu“.

Očekuju da cene i na dalje rastu, a za to krive sušu. U Narodnoj banci objašnjavaju da su cene mirovale u godini pandemije zbog nedovoljne tražnje, a da povećanje od 4,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine nije neuobičajen, te da je rast inflacije u Srbiji oročen.

Povezane vesti

„Ovakva kretanja po pitanju inflacije imaćemo još neko vreme – do kraja ove i u prvim mesecima naredne godine. Viša inflacija biće prisutna dok se ne iscrpe efekti niske baze i privremenih poremećaja na globalnom tržištu, ili dok se stvari na globalnom nivou ne vrate u normalu“, kaže Jorgovanka Tabaković.

Normala u poslednjih osam godina je ukupna godišnja inflacija od oko dva odsto, poručuje Tabaković i ističe da je sadašnja manja nego u zemljama regiona.

Profesor ekonomije Goran Radosavljević za N1 kaže da je indeks inflacije izgubio vezu sa realnošću kada je reč o kretanju cena osnovnih troškova života.

„Ja uvek navodim kao dobar primer: meso je zvanično po statistici poskupelo, međugodišnji indeks je oko jedan odsto, ako merite sa decembrom, nešto malo više… Međutim ja imam svoju omiljenu pljeskavicu koju jedem, na početku godine je bila 220 dinara, a sad je 280 i niko ne može da me ubedi da je inflacija jedan odsto“, kaže on.

Razloga za brigu biće ako dve uzastopne godine inflacija bude veća od četiri

odsto, kaže Radosavljević. Upozorava na drastičan skok cene gasa i da treba očekivati povećenje cene grejanja. Važno je na umu imati, dodaje, i fenomen da cene brzo i lako rastu, a da padaju retko i da taj pad nikad nije strmoglav.

Komentari

Vaš komentar