Stari dug namiren iz novog duga, Mali poručio – tačka na skupo zaduživanje

Biznis 28. sep. 202112:0925 komentara
Podeli:
dolari, evri, novac, dolar, evro
Izvor: Pixabay/PublicDomainPictures

Najveći deo novca prikupljen nedavnom prodajom evroobveznica u iznosu od 750 miliona evra, sa godišnjom kamatnom stopom od 2,05 odsto, iskorišćen je, prema navodima Ministarstva finansija, za vraćanje duga iz 2011. godine od 725 miliona dolara, sa kamatom od 7,25 odsto. "Velika je razlika između naših 2,05 odsto i njihovih 7,25 odsto, to je svakom građaninu dobro jasno", poručio je ministar finansija Siniša Mali u pisanom saopštenju ministarstva.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je Republika Srbija danas vratila dug bivše vlasti od 700 miliona dolara, sa kamatama od preko 25 miliona dolara, što je, kako se navodi u saopštenju ministarstva „primer lošeg zaduživanja zbog ekstremno visoke kamate od 7,25 procenata“.

Pročitajte još:

„Danas smo stavili tačku na taj dug iz 2011. godine, pošto smo uplatili i poslednju ratu od ukupno 725 miliona dolara. Te godine, Srbija je zadužena po visokoj kamati od čak 7,25 procenata na deset godina. Država je zbog tog, ali i drugih loših poteza, bila prinuđena na teške mere fiskalne konsolidacije, kako bi se spasila potpunog kolapsa i odmakla od ivice provalije“, naveo je Mali u pisanom saopštenju ministarstva.

Kako ističe, zahvaljujući domaćinskom poslovanju, štednji, reformama koje su sprovedene, četiri godine ostvaren je suficit u budžetu i stvorene zalihe značajne za sprečavanje posledica pandemije virusa korona.

Mali podseća da je pre desetak dana emitovana petnaestogodišnja evroobveznica u iznosu od 750 miliona evra, sa godišnjom kuponskom stopom od 2,05 odsto.

„Naš“ i „njihov“ dug

„Dobili smo novac pod istorijski dobrim uslovima, što naša zemlja ne pamti. Velika je razlika između naših 2,05 odsto i njihovih 7,25 odsto, to je svakom građaninu dobro jasno. Svih ovih godina, osim što se Srbija bori za ekonomski povratak u život, prinuđena je da plaća skupe stare dugove nastale do 2012. godine. Više nijedna Vlada neće morati da vraća te dugove i drago mi je što smo današnjom otplatom stavili tačku na to“, naveo je Mali.

Još se, prema navodima ministra finansija, otplaćuju i zajmovi koji su od evropskih i svetskih finansijskih institucija i stranih vlada uzimani u periodu sedamdesetih i osamdesetih godina po vrlo visokim kamatnim stopama i koje će Srbija otplaćivati još dvadesetak godina.

Komentari

Vaš komentar