Stanković: Zahtevi poljoprivrednika realni, ali država nema uslova da sve ispuni

Biznis 11. avg 202209:15 > 09:5318 komentara
Podeli:

Zahtevi srpskih poljoprivrednika su realni, ali su kratkoročnog karaktera i predstavljaju samo trenutno gašenje požara, rekao je u Novom danu agroekonomista Vojislav Stanković. On napominje da država nema uslova da ispuni sve zahteve poljoprivrednika.

Pročitajte još:

Stanković je upozorio da će ova kriza trajati više godina, a da je problem što paralelno sa poljoprivrednom postoji i energetska kriza.

Upitan da li je država u stanju da izađe u susret zahtevima poljoprivrednika, gost Novog dana kaže da država nije sposobna da to uradi. Objašnjava da se oko cene suncokreta može diskutovati, ali da se ne može dobiti puna cena od 700 evra po toni, dok zahteve koji se tiču energenata treba ispuniti pod hitno.

On dodaje da je cena ulja već prešla 200 dinara po litru, a godišnja potrošnja je 12 litara po glavi stanovnika.

„To je značajna cena i značajna potrošnja“, napominje Stanković.

Agroekonomista napominje da su proizvodnja mesa i mleka najpodložniji cenovnim varijacijama, a da je kupovna moć građana došla do gornje ivice.

„Ako je kilogram junećeg mesa sa kostima prešao hiljadu dinara, onda nemamo o čemu da govorimo. I ovako devastirano stočarstvo prestaće da postoji. Slična je situacija i sa proizvodnjom mleka. Proizvođači više nemaju prostora za razvoj“, upozorava Stanković.

Kada su u pitanju voćarstvo i povrtarstvo, problem je što Srbija nema prerađivačke i smeštajne napacitete, a tržište ne može da preradi ceo rod koji stigne istovremeo, objašnjava gost Novog dana.

„Situacija na svetskom tržištu pokazuju da će kriza potrajati dugo i da nosi atribute stvaranja novog svetskog poretka i u okviru toga položaj dva najsenzitivnija sektora – energertika i hrana. To su strateški najznačajniji proizvodi“, istakao je Stanković.

On predlaže da Vlada Srbije već danas poljoprivredu i energetiku proglasi za strateški najznačajnije proizvode, a da ministar poljoprivrede polovinu mandata bude i potpredsednik vlade, a drugu polovinu potpredsednik da bude ministar energetike.

Odgovarajući na pitanje šta ako poljoprivrednici ne postignu dogovor sa premijerkom Anom Brnabić, Stanković kaže da se kompromis mora postići, a da male države kao naša moraju da vode računa o snabdevenošću domaćeg tržišta i pokrivanjem potreba domaćeg stanovništva.

Komentari

Vaš komentar