Šta se dešava sa šećerom: Veći troškovi proizvodnje, a veća i tražnja

Biznis 23. maj. 202221:0219 komentara
Podeli:

Ko je prethodnih dana hteo da kupi šećer, naišao je na prazne rafove u većini prodavnica. Iz vlade poručuju da je tržište hrane stabilno, i  da je snabdevenost dobra, a da je najveća briga inflacija. Da je inflacija stvorila probleme proizvođačima, potvrdio je i stručnjak za tržišne analize u privrednoj komori Srbije, Bojan Stanić. Ograničena cena šećera u maloprodaji traje od novembra, i ona mora biti korigovana - sa sadašnjih oko 90 dinara za kilogram, možemo očekivati poskupljenje od najmanje 10 odsto.

Dva faktora, kaže Bojan Stanić, utiču na situaciju sa šećerom u trgovinama.

Pročitajte još:

„Rastu troškovi proizvodnje s jedne, dok s druge strane imamo porast tražnje. Porizvodnja šećerne repe je komplikovanija u odnosu na proizvodnju pšenice, kukuruza, soje – jer više koristi energente. Zato rastu troškovi proizvodnje. S druge strane, imate veću potražnju jer kreće sezona pravljenja džemova i slatkog za kućne potrebe“, objašnjava sagovornik Infobiza. 

Treći faktor, kaže – vrlo značajan je – ograničenje cene šećera u maloprodaji koje traje već treći mesec.

„To u uslovima relativno krizne situacije i inflatornih pritisaka dovodi do određenih deficita u maloprodaji. To se sada dešava u Srbiji, a to je potvrdila i praksa u drugim zemljama“, navodi Stanić. 

Proizvođači isporučuju šećer ka trgovcima, ali nisu u mogućnosti da povećaju te isporuke kao odgovor na povećanu tražnju od strane trgovaca.

„Imate potrebu da se pripremaju sredstva za novu proizvodnu sezonu šećera – sirovina će se nabavljati po mnogo većoj ceni“, ističe sagovornik N1.

Postoje, kaže, različiti mehanizmi podrške tržištu – jedna je povećanje cene kada istekne njeno ograničenje, i moguće ograničenje na višem nivou. Time bi se, navodi Stanić, stvorio dodatni prostor za ekonomsko funkcionisanje proizvođača.

„Druga je da se proizvođači podrže određenm premijama, subvencijama, a treća je mogućnost podrške kroz intervencije iz robnih rezervi“, navodi Bojan Stanić.

Inflacija se, kaže, približila stopi od 10 odsto „ako već u maju nismo prešni taj procenat“.

Prema njegovom mišljenju cena šećera, koja se sada kreće između 80 i 90 dinara, mogla bi da poraste za 10 do 20 odsto.

Šta kažu proizvođači

Oglasila se i kompanija Sunoko, najveći domaći proizvođač i izvoznik šećera.

Za N1 u ovoj kompaniji kažu da proizvodnja zadovoljava potrebe za potrošnjom šećera u Srbiji.

„Kompanija Sunoko vrši redovno snabdevanje tržišta šećerom u skladu sa Uredbom Vlade Republike Srbije o snabdevanju domaćeg tržišta. Proizvodnja šećera u potpunosti zadovoljava potrebe za potrošnjom šećera u Srbiji i na tržištu ga ima u dovoljnim količinamana“, navodi se u saopštenju Sunoka.

Komentari

Vaš komentar