SSP: Podizanje referentne kamatne stope udar na potrošnju građana

Biznis 10. nov 202215:456 komentara
Izvor: Shutterstock

"Da bi oborila inflaciju koja je, uprkos konstantnim najavama guvernerke Tabaković da samo što nije opala, u septembru porasla na 14 odsto i ne pokazuje ni naznake slabljenja, NBS je mora da podigne referentnu kamatnu stopu na 4,5 odsto. Ovo će poskupeti kredite i predstavljati udar na potrošnju građana, a time uticati i na usporavanje privrednog rasta", izjavio je Peđa Mitrović generalni sekretar Stranke slobode i pravde. On dodaje da će nas nove ekonomske muke sačekati i zbog rebalansa budžeta.

Pročitajte još:

On navodi da je inflacija rezultat rasipne ekonomske politike tokom i nakon korone, kada je Vlada preko dve milijarde evra „bez potrebe podelila onima kojima ta pomoć nije bila potrebna, dok je NBS istovremeno za 40 odsto više odštampala para nego evropske zemlje“.

„Još u junu 2020. godine upozoravali smo da ćemo zbog takve politike vrlo brzo imati problema sa nekontrolisanim rastom cena i da će cenu toga najviše platiti građani, posebno penzioneri i siromašni“, navodi Mitrović u pisanoj izjavi.

Dodaje da zbog toga na vreme upozoravaju da će nas nove ekonomske muke sačekati i zbog rebalansa državnog budžeta koji se danas usvaja u Narodnoj skupštini, a kojim se deficit podiže sa tri na četiri odsto. Mitrović ističe da je razlog tome ponovna prekomerna potrošnja i raspad elektroenergetskog sektora.

„Sve to nas dovodi u situaciju daljeg nekontrolisanog rasta cena koje će građani trpeti i tokom sledeće godine“, zaključuje Mitrović.

Komentari

Vaš komentar