Srpska asocijacija menadžera: Državna pomoć onima kojima zaista treba

Biznis 25. mar. 202112:31 > 12:33
Podeli:
Izvor: REUTERS/Benoit Tessier/Illustration

Mere podrške privredi u vreme pandemije koronavirusa koje ubuduće Vlada Srbije bude donosila treba da budu usmerene na one sektore kojima zaista treba pomoć, ocenila je danas Srpska asocijacija menadžera (SAM).

„Uskladjivanje mera neophodnih za očuvanje zdravlja ljudi, a ne ugrožavajući poslovanje stotina hiljada privatnih preduzetnika i velikih sistema jedan je od najvećih izazova sa kojima se biznis zajednica susreće. Dan zaključavanja srpsku privredu košta 200 miliona evra“, navodi se u saopštenju SAM-a.

Povezane vesti:

Predsednik SAM-a Dragoljub Damljanović je istakao da sada ima biznisa koji rade sasvim solidno, ali ima i onih koji su strukturno ugroženi i da neće moći da se vrate na raniji način poslovanja.

„Oni moraju da promisle svoje poslovanje i zato im treba pomoć da probaju da se restrukturiraju i da nađu svoj put do izlaska iz krize. Ogroman novac u Evropi i u svetu čeka da se restartuje ekonomija kada dodje do završetka pandemije. Nama je najvažnije kako će Evropa da krene jer naša privreda je praktično potpuno integrisana“, rekao je Damljanović.

Dodao je da ga raduje što su dva osnovna pravca u koja će Evropa investirati ekologija i digitalizacija.

„To će kompletno promeniti način na koji je ekonomija radila i otvoriti niz potpuno novih radnih mesta i tu industrije koje su na neki način izgubile moraju da nađu šansu“, smatra Damljanović.

Po njegovoj oceni, sada je najveći izazov očuvanje radnih mesta, pri čemu su posebno ugrožene industrije u kojima se suštinski promenilo tržišno okruženje, poput turističke privrede, hotelijerstva i ugostiteljstva.

„Prilagođavanje novim uslovima poslovanja biće posebno teško malim i srednjim preduzećima jer nemaju dovoljnu akumulaciju kapitala da bi mogla da se na duže vreme zaduže i da izdrže takav pritisak. Ključno je da u saradnji sa bankama probaju da premoste taj period“, rekao je Damljanović.

On je ukazao da je bankama u interesu da njihovi klijenti prežive i da počnu da uspešno rade, da bi mogli da isfinansiraju dugove.

„Što pre završimo sa zdravstvenim problemom, ekonomija će da se restartuje pre. Znači ako to uspemo da stavimo pod kontrolu u leto, onda od tada za godinu dana svakako možemo da računamo da ćemo na neki način doći na neki nivo ekonomije, u nekim granama, koji je bio kao i pre“, rekao je Damljanović i apelovao na građane da se vakcinišu.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.