Srbijavode: Poslata rešenja za naknadu za odvodnjavanje za dve godine

Biznis 18. jan. 202113:1213 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Vodoprivredno preduzeće "Srbijavode" saopštilo je da je poreskim obveznicima poslalo rešenja za naplatu naknade za odvodnjavanje istovremeno za dve godine 2019. i 2020. godinu, jer je i Poreska uprava, u čijoj je nadležnosti bio taj posao do 2016. godine, te godine istovremeno poslala rešenja za 2015. i 2016. godinu.

„Srbijavode“ su navele da od 2017. godine naknadu za odvodnjavanje fizičkih lica utvrđuju i naplaćuju javna vodoprivredna preduzeća „Srbijavode“ i „Vode Vojvodine“.

„Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o vodama propisano je da se javnim vodoprivrednim preduzećima poveravaju poslovi obračuna i zaduženja obveznika plaćanja naknade za odvodnjavanje. Poslali smo rešenja za dva perioda (2019. i 2020. godinu) kao što je to uradila i Poreska uprava 2016. godine“, navodi se u odgovoru na pitanje zašto se izdaju istovremeno rešenja za dve godine.

Poreski obveznici kao fizička lica su ovih dana dobili rešenja da izmire dug za obračunatu naknadu za odvodnjavanje za 2019. i 2020. godinu do kraja juna ove godine.

U rešenjima je navedeno i da poreski obveznici istovremeno treba da kvartalno plaćaju akontacije poreza za ovu godinu, a prema zaduženju iz prethodne godine, u suprotnom obračunaće se kamata.

Na primedbu poljoprivrednika, da u rešenjima ima grešaka, jer je u obračun ušlo i zemljište koje je jedne godine uzimano u zakup, ali ne i sledeće, u „Srbijavodama“ su rekli da su koristili podatke Republičkog geodetskog zavoda.

„Ukoliko postoji neusaglašenost između podataka Republičkog geodetskog zavoda i lokalnih službi katastra nepokretnosti na zahtev obveznika uz adekvatnu dokumentaciju vrši se korekcija zaduženja“, naveli su nadležni u „Srbijavodama“.

Na primedbu poreskih obveznika da „ne znaju šta plaćaju kada se kanali ne čiste i na pojedinim parcelama godinama leži voda“, nadležni u „Srbijavodama su odgovorili da je to preduzeće nadležno na teritoriji Srbije, osim teritorije Vojvodine, za koju je nadležno preduzeće „Vode Vojvodine“ i čisti kanale u skladu sa raspoloživim sredstvima budžeta Srbije, jer je naknada javni prihod i sredstva se slivaju u državnu kasu.

„Srbijavode“ su istakle „da smo svedoci zagađenja i nelegalnog odlaganja otpada fizičkih lica, direktno u kanale za odvodnjavanje“.

U „Srbijavodama“ su rekli da je izdato ukupno 512.398 rešenja za naknadu za odvodnjavanje od fizičkih lica za 2019. i 2020. godinu.

Dodaje se da je od fizičkih lica od 1. januara 2021. godine do 14. januara naplaćeno oko 128 miliona dinara.

Komentari

Vaš komentar