Srbija lider u regionu po zlatnim rezervama

Biznis 11. apr 202115:5119 komentara
zlatne poluge
Izvor: pixabay.com

Srbija je lider u regionu po zlatnim rezervama, pokazuju podaci Svetskog saveta za zlato.

Prema podacima Narodne banke Srbije, od 2013. godine, zlatne rezerve su povećane količinski za 20,7 tona, odnosno one su i više nego udvostručene, a vrednosno za 1,1 milijardu evra.

Samo su u poslednje dve godine rezerve uvećane za 12 tona zlata – devet tona je kupljeno u oktobru 2019. godine, a tri tone su kupljene u novembru 2020. godine.

Zlato u Srbiji predstavlja i devizne rezerve, a prema podacima Narodne banke Srbije, učešće zlata u deviznim rezervama trenutno iznosi 12 odsto ukupnih rezervi.

Ovaj plemeniti metal služi i kao garancija poverenja u centralnu banku, naročito u izazovnim vremenima.

Srbija ima 36 tona zlata, Hrvatska rasprodala zlatne rezerve

Srbija ima vlasništvo od 36 tona plemenitog metala, drugo mesto na Balkanu je Severna Makedonija koja ima 6,8 tona zlatnih rezervi, zatim slede Slovenija sa 3,17 tona i BiH sa 2,98 tona, pa Crna Gora sa 1,09 tona, piše Blic.

Na poslednjem mestu je Hrvatska koja je sve svoje zlatne rezerve rasprodala još 2001. godine.

Crnogorske rezerve zlata, koje su nasleđene od nekadašnje SFRJ, nisu povećane ni za gram i ne nalaze se u zemlji već su založene za kredit.

Mađarska je postala jedna od tri zemlje sa najvećim zalihama zlata u Centralnoj i Istočnoj Evropi nakon što je u martu utrostručila rezerve na 94,5 tona.

Iz Centralne banke Mađarske navode da je povećanje zaliha zlata nastavak dugoročne strategije usvojene 2018. godine, kada su zlatne rezerve uvećane deset puta, sa 3,1 tone na 31,5 tona, nakon čega su ostale na tom nivou više od dve godine, piše Blic.

Analitičari navode da ovaj plemeniti metal služi kao oblik zaštite od inflacije na duži rok, a sada se pojačana kupovina može dovesti u vezu i sa korona krizom.

Međunarodna rejting agencija Fič predviđa da će cena zlata ove godine pasti sa 1.734 na 1.600 dolara za uncu, a 2022. godine smanjiti se na 1.400 dolara zbog povećane potražnje usled investicionih tokova i kupovine od centralne banke.

Cena unce zlata je u petak, 9. aprila, iznosila 1.741,20 dolara.

Komentari

Vaš komentar