Spone Telekoma i Huaveja – bivši direktor Jecl, advokat Ignjačević, ofšor firme

Biznis 25. okt. 202119:272 komentara
Podeli:
Izvor: N1/KRIK

Kineski tehnološki gigant Huavej godinama je, preko ofšor firmi na Panami i Britanskim Devičanskim Ostrvima, imao tajne ugovore sa ljudima koji su bili blisko povezani sa državnom kompanijom Telekom, otkrivaju dokumenta iz projekta "Pandorini papiri". Najmanje milion evra se, sudeći po dokumentaciji, slilo na račune ovih firmi. Deo - u džepove bivšeg Telekomovog direktora Igora Jecla i advokata Milorada Ignjačevića koji je, preko svog portala ''Na dlanu'' bio u poslu sa Telekomom, piše KRIK.

Kada se premijer Aleksandar Vučić sastao sa čelnicima kineskog Huaveja oktobra 2016. saopšteno je i da kineskoj kompaniji ide ugovor od 150 miliona evra za opremu, odnosno optičku mrežu Telekoma Srbija. Bio je to drugi mega ugovor kineske kompanije i Telekoma, a dokumenti do kojih je došao KRIK pokazuju da je godinama pre toga, još od 2007. Huavej plaćao stotine hiljada evra za konsultantske usluge dvema firmama sa Britanskih Devičanskih Ostrva povezanih sa ljudima koji su sarađivali ili ranije bili zaposleni u Telekomu Srbija.

Povezane vesti

„Jedan od njih je IgorJecl bivši direktor sektora usluga Telekoma Srbija, koji je odatle otišao 2008. a drugi je Milorad Ignjačević, advokat koji je sa Telekomom bio povezan preko portala Na dlanu, jer je njegova firma za Telekom razvijala taj portal i bila za to plaćena na mesečnom nivou“, kaže Vesna Radojević, novinarka KRIK-a.

Advokat Ignjačević potpisao je četiri ofšor ugovora u Panami o konsultantskim ugovorima za Huavej. Odmah potom Huavej počinje da dobija poslove od Telekoma Srbija.

„Ono što je zanimljivo jeste da je taj portal dogovoren kao posao Telekoma i Ignjačevićeve firme preko Igora Jecla koji je kasnije nasledio ugovrore Milorada Ignjačevića i slao je fakture Huaveju čak i u 2016“, navodi Radojević.

Upravo nekoliko meseci pred zaključenje ugovora od 150 miliona evra između Telekoma i Huaveja, Rofli investment Igora Jecla šalje Huaveju fakturu na 150 hiljada evra. Pre toga je 2014. zaključen ugovor koji KRIK poseduje, po kome se Huavej obavezao da plati 359 hiljada evra Jeclu za konsultantske usluge. To je samo jedan od šest ugovora.

Izvor : N1/KRIK

„Različite stvari je trebalo da rade te ofšor firme za njih, od promocije do toga da kažu treba da nam organizujete sastanke sa predstavnicima telekomunikacionih operatera, ali i sa lokalnim vladama Srbije i Crne Gore, da nam obezbedite dobru reputaciju, ali i da utičete na naše partnere da nam plaćaju na vreme“, ukazuje Radojević.

Generalni direktor Telekoma Vladimir Lučić KRIK-u je rekao da je šokantno i sramotno ako se to događalo. Lučić je u vreme zaključenja prvih konsultantskih ugovora bio tehnički direktor kompanije i kaže da su mu poznati i Ignjačević i Jecl, ali tvrdi da nije znao za navedene poslove.

„Kao što znamo, tu zapravo postoje još neki ugovori koji su potpisivani između tih lica za koje ne znamo koliki su, pa je očigledno da su hteli da sakriju saradnju Jecla i Huaveja. Nadležni organi bi morali da reaguju, kao što su morali da reaguju i u slučaju Siniše Malog i 24 stana pa ipak nisu reagovali“, ocenjuje Aleksandar Milošević, urednik u listu Danas.

Priča ima gotovo filmski epilog. Glavni protagonista Igor Jecl danas živi u luksuznom letovalištu Sotogrande u Španiji.

„Njegova ta veza sa ofšor firmom čiji vlasnik postaje 2015. postoji i pre. Dali su mu kredit za otvaranje prodavnica sladoleda, stan na Bahamima od pola miliona evra, on isplaćuje iz te firme sebi dividende, opet šalje neke fakture Huaveju, i od svog tog novca započinje svoj život u Španiji“, kaže Radojević.

Jecl je danas vlasnik tri kompanije za proizvodnju sladoleda. Na pozive KRIK-a nije odgovarao.

Komentari

Vaš komentar