Skupštinski odbor prihvatio dva predloga zakona o kreditima od 90 miliona evra

Biznis 22. feb 202113:391 komentar
Podeli:
Izvor: N1/arhiva

Odbor Skupštine Srbije za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava prihvatio je danas dva Vladina predloga zakona koji se odnose na zajmove u ukupnom iznosu od 90 miliona evra, vezane za energetski sektor.

Predstavnica Ministarstva finansija Ema Dragulj, obrazlažući Predlog zakona o davanju garancije Srbije u korist Nemačke razvojne banke KfW, Frankfurt na Majni, po zaduženju Akcionarskog društva Elektromreža Srbije (Regionalni program za energetsku efikasnost u prenosnom sistemu II), rekla je da zajam iznosi 40 miliona evra.

„Ovo zaduženje je planirano Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2021. godinu, a projekat je primarno osmišljen u cilju obezbeđenja nacionalne energetske bezbednosti Republike Srbije, zamene dotrajale mreže nižeg naponskog nivoa sistemom mnogostruko većeg kapaciteta i višeg naponskog nivoa“, rekla je Dragulj.

Ona je rekla da je ovaj projekat od posebnog nacionalnog i regionalnog interesa jer će omogućiti transnacionalni prenos električne energije na velikim rastojanjima uz minimalne gubitke spajajući tržižta istočne i zapadne Evrope i garantujući sigurno i stabilno snabdevanje domaćih potrošača dovoljnim količinama kvalitetne električne energije.

Ema Dragulj je rekla da je period otplate zajma 15 godna sa periodom počeka od pet godina.

Predlogom zakona o potvrđivanju Sporazuma o zajmu između KfW i Srbije za projekat „Energetska efikasnost u zgradama javne namene i obnovljivi izvori energije u sektoru daljinskog grejanja – Ozelenjavanje javnog sektora“ predviđen je zajam od 50 miliona evra.

Zajam će biti korišćen za prvu fazu rehabilitacije energetske efikasnosti Vojnomedicinske akademije u Beogradu.

Komentari

Vaš komentar